Skip to Content.

fizinfo - [Fizinfo] Veszélyesen változó világ

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

Text archives


[Fizinfo] Veszélyesen változó világ


Chronological Thread 
  • From: László Bottyán <bottyan.laszlo AT wigner.mta.hu>
  • To: Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Veszélyesen változó világ
  • Date: Thu, 3 Jan 2019 18:56:30 +0100 (CET)
  • Authentication-results: smtp1.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=wigner.mta.hu

Tisztelt Kollégák!

Az USA Kereskedelmi Minisztériuma alá tartozó, 1901-ben alapított, 2018-ban 2900 főt foglalkoztatott, 1,2 Mrd dollár éves költségvetésű National Institute of Standards and Technology honlapja és számos publikus szolgáltatása a honlapra kitett rövid indoklás
(https://www.nist.gov/sites/default/files/documents/2018/12/26/letter_for_contractors_12.26.2018.pdf) szerint - a szövetségi előirányzatok beszüntetése következtében - meghatározatlan időre leállt.

A NIST számos on-line szolgáltatása a kutatóközösség javára publikus volt (on-line adatbázisok és kiértékelő programok, stb.) és ezek elérhetősége beépült a mindennapi gyakorlatba. Hogy csak egyetlen apró példát említsek, a röntgen- és neutronszórási együtthatók számítása több kiértékelő programban csak mint a NIST-re mutató URL áll rendelkezésre. Nem tudok az utóbbi 15-20 évben a friss adatokat tartalmazó nyomtatott kiadványról.

Már egyetlen ilyen lépés is jelentősen csökkenti a munkavégzés hatékonyságát. Vagy lehet, hogy ezentúl ilyen lépésekre kell felkészülnünk? És az USÁ-ban is?

A napokban olvastam egy Balzac-idézetet:

Believe everything you hear about the world; nothing is too impossibly bad.
(Mindent higyj el, amit a világról hallasz; egyik sem annyira rossz, hogy ne lenne lehetséges.)

Növekvő aggodalommal: Bottyán László

  • [Fizinfo] Veszélyesen változó világ, László Bottyán, 01/03/2019

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page