Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Róka András előadása élőben: Misi Mókus-tanoda (Konyhakémia) - ELTE Észbontogató

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Róka András előadása élőben: Misi Mókus-tanoda (Konyhakémia) - ELTE Észbontogató


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Róka András előadása élőben: Misi Mókus-tanoda (Konyhakémia) - ELTE Észbontogató
  • Date: Fri, 4 May 2018 11:19:17 +0200


www.galileowebcast.hu
vagy:
https://www.facebook.com/galileowebcast/videos/1635796966537645/

Élő közvetítésünk május 4-én, pénteken 16 órától:
Róka András: Misi Mókus-tanoda (Konyhakémia)
(ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek)

A konyhában azok a fizikai és kémiai folyamatok játszódnak le, amelyek végeredménye elfogyasztható (Misimókushoz hasonlóan megehetjük a tananyagot.) A konyhai teendők azonosak a laboratóriumi műveletekkel, és az eszközök is nagyon hasonlatosak. Óriási különbség azonban, hogy amíg a laboratóriumi (nagy tisztaságú) vegyszereket egyetlen anyag alkotja (egyetlen komponensűek), addig a többnyire biológiai eredetű konyhai alapanyagok egyszerre sokféle anyagot tartalmaznak. Ráadásul nemcsak mindegyikkel történik valami, hanem mindez egyszerre történik. Szinte lehetetlen nyomon követni. Ezért az egyidejű folyamatokat részekre kell bontanunk, mintha egymás után játszódnának le, majd egyenként megértve már szinte magától összeáll a kép.

Az egyik leggyakoribb konyhai alapanyagunk a liszt két fontos alkotóból, fehérjéből és keményítőből áll. Ez a két nagyon eltérő tulajdonságú anyag más funkciót tölt be a magok csírázásakor, a konyhai műveletek során és más szerepet játszanak a táplálkozásban. Ugyanakkor bármilyen "tésztát" készítünk (főtt-, kelesztett-, vagy sült tészta) a liszt komponenseivel - már-már "unalmasan" - mindig ugyanaz történik.

-----

Az előadásokat kéthetente péntek délutánonként 16 órai kezdettel tartjuk az ELTE 0.83-ös számú (Eötvös) előadótermében. Az Intézet a Petőfi híd budai hídfőjénél fekszik, címe XI. kerület Pázmány Péter sétány 1/A, megközelíthető 4/6-os villamossal vagy 212-es ill. 153-as busszal.


  • [Fizinfo] Róka András előadása élőben: Misi Mókus-tanoda (Konyhakémia) - ELTE Észbontogató, Tepliczky István, 05/04/2018

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page