Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Róka András: A "Matrjoska-elv" (a folyamatok egymásra épülése) - du. 4 órától

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Róka András: A "Matrjoska-elv" (a folyamatok egymásra épülése) - du. 4 órától


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Róka András: A "Matrjoska-elv" (a folyamatok egymásra épülése) - du. 4 órától
  • Date: Fri, 6 Apr 2018 10:56:50 +0200


www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk március 23-án, pénteken 16 órától:
Róka András: A "Matrjoska-elv" (a folyamatok egymásra épülése)
(ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek)

A kölcsönhatásokat két szemlélettel közelíthetjük meg, az erő és az energia fogalomkörével. A dinamika logikája Onsager nyomán a gázokban, folyadékokban lejátszódó (transzport-) folyamatokra is kiterjedt. Egy egyensúlyi (termodinamikai) rendszer éppolyan tehetetlen, mint a testek. Változás (transzport) előidézése vagy fenntartása éppúgy külső beavatkozást igényel, mint a testek mozgásállapot-változása (hajtóerő, például a nyomáskülönbség létrehozása vagy fenntartása áramlást kelt, vagy tart fenn). Nemcsak a gyertya égésére igaz Faraday zseniális megfogalmazása, mely szerint a színre lépő elemi lépések mindegyike "segítőkész társa a másiknak". A folyamatok egymásra épülésében (önszerveződésében) az a tanulságos, hogy a megjelenő kölcsönhatások milyen sorrendben követik egymást. A jelenségek sokfélesége ellenére az irányító elvek (már-már "unalmasan") ugyanazok:

Az elektromágneses indukcióhoz hasonlóan kölcsönhatás kölcsönhatást "indukál" (hajtóerő hajtóerőt kelt). Az energiaigényes folyamatok (logikusan) az energiatermelő folyamatokra épülnek. Miközben a rendszer a kezdeti állapotból a végállapot felé tart, a megismétlődés, fennmaradás, működés élményét - visszacsatoláson keresztül - az elemi folyamatok körfolyamattá szerveződése biztosítja.

---------

Az előadásokat kéthetente péntek délutánonként 16 órai kezdettel tartjuk az ELTE 0.83-ös számú (Eötvös) előadótermében. Az Intézet a Petőfi híd budai hídfőjénél fekszik, címe XI. kerület Pázmány Péter sétány 1/A, megközelíthető 4/6-os villamossal vagy 212-es ill. 153-as busszal.

Attachment: live_20180406.jpg
Description: JPEG image
Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page