Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Evolúciókutatás az emberiség jövőjétől a kerékpár fejlődéséig

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Evolúciókutatás az emberiség jövőjétől a kerékpár fejlődéséig


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Evolúciókutatás az emberiség jövőjétől a kerékpár fejlődéséig
  • Date: Tue, 3 Apr 2018 08:18:26 +0200

www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk április 3-án, kedden 17 órától:
Szathmáry Eörs, evolúciókutató: Evolúciókutatás az emberiség jövőjétől a kerékpár fejlődéséig (Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja - moderátor Egyed László)

Egyed László tudományos újságíró áprilisi vendége Szathmáry Eörs evolúciókutató, az MTA rendes tagja. Akinek elmondása szerint az evolúciónak folyamatosan vannak zsákutcái, a valaha élt fajok 99,99 %-a kihalt, zsákutcába került. Természetesen vannak nagy kihalások is, amelyek katasztrófák - szupervulkán-kitörések, aszteroida becsapódások - következményei, de egyéb időszakokban a kihalások sebessége egy mérhető, nagyjából állandó érték. Az emberiség fejlődésének a történetében is voltak ugyanilyen zsákutcák, nagyon sokféle emberi faj volt, ezekből egyedül a homo sapiens élt túl. A legutóbbi zsákutca egyébként a neandervölgyi ember volt, amellyel még kereszteződtünk is, de azután kipusztítottuk. Egyébként napjainkban is folyik egy nagy kihalás, de ezt az emberi tevékenység okozza, sebessége viszont ugyanolyan ijesztően nagy, mint a korábbi nagy kihalásoké.

Ez Szathmáry Eörs szerint elvezethet egy nagyon súlyos ökológiai összeomláshoz, akár veszélyeztetheti a mai technológiai civilizáció hosszú távú fennmaradását is. Enrico Fermi vetette fel először a kérdést: Miért csendes Világegyetem? Miért nem jönnek jelek más civilizációktól? Az evolúciókutatók szerint lehetséges, hogy az Univerzumban máshol is végbement egy technikai evolúció, de valószínűleg ott is megjelentek azok a rossz emberi tulajdonságok, amelyek a mi civilizációnk alapjait is fenyegetik, és ezért aláásták saját létfeltételeiket, nem értek el egy olyan fokra, hogy üzenni tudjanak nekünk.

-------------

A tudományok szeretete kortalan. megújult formában tér vissza a Csodák Palotája programkínálatába a Csopa SzTK - Szeniorok Tudományos Klubja. Havonta egyszer, kedd délután 17 órára várjuk a nyugdíjasokat a Richter Gedeon laborba. Töltsünk együtt néhány órát, meghívott vendégünk segítségével boncolgassuk közösen rejtelmes világunkat, együtt felfedezve a hétköznapok tudományát.

Attachment: live_20180403.jpg
Description: JPEG image



  • [Fizinfo] Evolúciókutatás az emberiség jövőjétől a kerékpár fejlődéséig, Tepliczky István, 04/03/2018

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page