Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Periodicitás időben és térben, kémiai és biológiai rendszerekben

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Periodicitás időben és térben, kémiai és biológiai rendszerekben


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Periodicitás időben és térben, kémiai és biológiai rendszerekben
  • Date: Thu, 8 Feb 2018 13:25:53 +0100

www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk február 8-án, csütörtökön 17 órától:
Csörgeiné Kurin Krisztina (ELTE):
Periodicitás időben és térben, kémiai és biológiai rendszerekben
("ELTE Alkímia ma" előadássorozat)

A periodicitás (periodikusság) általános jelenség az anyagi világban: az anyagi rendszer olyan strukturáltságát jelenti, amelyben szabályosan ismétlődő szakaszok figyelhetők meg az időskálán, valamint a térkoordináták mentén. Periodikus szerkezetekkel találkozhatunk az anyagi szerveződés valamennyi szintjén: mind a kozmikus dimenziókban, mind a mikrovilágban (az atomi, molekuláris szinten), az élettelen természetben, sőt az élővilágban is. Például a bolygók Nap körüli mozgása, a nappalok, éjszakák, az évszakok ciklikus váltakozása, a szívműködés időben periodikus jelenségek. A geológiai metszeteken fellelhető, valamint az állati bőrfelületen kialakuló mintázatok térben periodikus struktúrák.

Az élő és élettelen természetben bonyolult formában megnyilvánuló periodikus jelenségek megértéséhez szükség van arra, hogy ezeket a folyamatokat molekuláris szinten, egyszerű kémiai reakcióval tudjuk előállítani, modellezni. Az előadásban azokról a különleges kémiai reakciókról lesz szó elsősorban, amelyek - speciális feltételek teljesülésekor - képesek időben szabályos jelek, ún. kémiai oszcillációk létrehozására és térben szabályos mintázatok (koncentrikus körökből, spirálhullámokból, pontokból, csíkokból, sávokból álló szerkezetek) kialakítására. Az előadást követő demonstrációkban sor kerül néhány - a tanulók által is kivitelezhető - periodikus kémiai reakció bemutatására. (Az előadó Csörgeiné Dr. Kurin Krisztina egyetemi docens, az ELTE Analitikai Kémiai Tanszékének munkatársa.)

----------

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://www.chem.elte.hu/alkimia_2017_18

Attachment: live_20180208.jpg
Description: JPEG image



  • [Fizinfo] Periodicitás időben és térben, kémiai és biológiai rendszerekben, Tepliczky István, 02/08/2018

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page