Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] [Seminar] WIGNER SZFI Szeminárium, febr. 13 - Tóth Sára

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] [Seminar] WIGNER SZFI Szeminárium, febr. 13 - Tóth Sára


Chronological Thread 
  • From: Szeminárium koordinátor <szfi-seminar AT wigner.mta.hu>
  • To: Szeminárium <seminar AT szfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] [Seminar] WIGNER SZFI Szeminárium, febr. 13 - Tóth Sára
  • Date: Thu, 8 Feb 2018 06:26:01 +0100 (CET)
  • List-archive: <http://mail.szfki.hu/pipermail/seminar/>
  • List-id: SZFKI Szemináriumok listája. <seminar.mail.szfki.hu>

WIGNER SZFI Szeminárium

Nanokristályok előállítása femtoszekundumos lézerimpulzusokkal

Tóth Sára
MTA Wigner FK SZFI

2018. február. 13, kedd, 10.00, KFKI Telephely, I. épület 1. emeleti Tanácsterem

A nanotudomány érdeklődése az elmúlt években egyre növekvő tendenciát mutat a különböző módszerekkel előállított nanorészecskék iránt. Az előállított nanokristályok egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek lehetővé teszik speciális területeken való alkalmazásukat, pl az orvosbiológia, a nanoméretű képalkotás vagy a kvantumtechnológia területén. Előállításuk többféle módszerrel történhet, azonban a lézeres technikák fejlődése lehetővé tette az előállított nanokristályok precízebb hangolását. Az ultragyors lézerimpulzusok által generált abláció során eltérő folyamatok játszódnak le, mint a már jól ismert, „klasszikus” nanoszekundumos lézerrel történő abláció során. Ennek eredményeképpen az előállított nanokristályok morfológiája, szerkezete és összetétele is eltérő lesz, lehetővé téve olyan szerkezetek létrejöttét is, amelyekre eddig nem volt mód. Az ultrarövid lézerimpulzusok kiváló „száraz és tiszta” előállítási technológiát kínálnak a nanotudomány számára, mellyel kvantumpöttyök, kvantumhuzalok és technológiailag fontos félvezető nanokristályok előállítása is lehetővé válik.
Kutatómunkám során szén- és szilícium tartalmú kiindulási anyagok ultrarövid impulzusokkal történő besugárzása során szilícium karbid, gyémánt és tetragonális szilícium nanokristályokat állítottam elő, melyek jelenlétét Raman spektroszkópiával és transzmissziós elektronmikroszkópiával igazoltam.

 

Minden érdeklődőt szívesen látunk!

Asbóth János
szfi-seminar AT wigner.mta.hu  • [Fizinfo] [Seminar] WIGNER SZFI Szeminárium, febr. 13 - Tóth Sára, Szeminárium koordinátor, 02/08/2018

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page