Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Róka András kémiai kísérletei ("Észbontogató"): Atomi építészet II.

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Róka András kémiai kísérletei ("Észbontogató"): Atomi építészet II.


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Róka András kémiai kísérletei ("Észbontogató"): Atomi építészet II.
  • Date: Fri, 12 Jan 2018 11:46:17 +0100

www.galileowebcast.hu

Róka András: Atomi építészet II. (ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek)
Élő közvetítésünk január 12-én, pénteken 16 órától:

Érdekes, hogy az építőanyagok történetében egyúttal az anyagokban megjelenő kötés- és rácstípusok is megjelennek. A mészkő (kalcium-karbonát) "égetésével" (hevítésével, hőbontásával) kapott "égetett meszet" napjainkban is vízzel "oltott mésszé" alakítják, majd homokkal keverik. A habarcs, malter a levegő szén-dioxid tartalmával reagálva újra a kalcium- és karbonát-ionokat tartalmazó mészkővé alakul. Ezért a téglákat összetartó kötés a kémiában ionosnak nevezett kötésre emlékeztet.

A rómaiak a vulkanikus eredetű természetes cement (puzzolán) segítségével már betont állítottak elő, amivel már osztatlan belső teret tudtak építeni (a római Pantheon kupolája). A szilikát típusú építőanyagok kémiai szempontból az atomrácsos szerkezetekhez álnak közel. A vas nagy mennyiségű előállításával nemcsak a gépek jelentek meg, hanem a fémszerkezetes építészet is fejlődésnek indult (Ironbridge, Coalbrookdale, Anglia, 1779). Kémiai szempontból ez a fémes kötésnek feleltethető meg.

-----------------

Az előadásokat kéthetente péntek délutánonként 16 órai kezdettel tartjuk az ELTE 0.83-ös számú (Eötvös) előadótermében. Az Intézet a Petőfi híd budai hídfőjénél fekszik, címe XI. kerület Pázmány Péter sétány 1/A, megközelíthető 4/6-os villamossal vagy 212-es ill. 153-as busszal.



Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page