Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Róka András: Atomi építészet I. ("Észbontogató" előadássorozat)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Róka András: Atomi építészet I. ("Észbontogató" előadássorozat)


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Róka András: Atomi építészet I. ("Észbontogató" előadássorozat)
  • Date: Fri, 8 Dec 2017 12:17:07 +0100

www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk december 8-án, pénteken 16 órától:
Róka András: Atomi építészet I.
(ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek)

Ahol nem voltak óriási kövek (megalitok), ott még a piramisokat is téglából építették (Mexikó, Teotihuacán, Nap-piramis). A három kismalac történetéből tudjuk, hogy ilyen esetben az alkotó részeket összetartó erő (kötés) szükséges. A "port" (a homokszemeket, agyagszemcséket) vízmolekulák ragasztják össze homokvárrá, illetve kunyhóvá. A kövek, téglák esetébehabarcs a kötőanyag.

A részecskék világában - érdekes módon - nincs szükség külön kötőanyagra. A pozitív és a negatív töltések (atommagok, atomtörzsek és elektronok) között kialakuló elektrosztatikus vonzás tartja össze az atomi építőkövekből álló szerkezeteket. A téglák (atomok) számától függően lehet építeni piciny házacskát (kétatomos molekulákat), bérházakat (nagyobb molekulákat), palotákat, kastélyokat (makromolekulákat). A beton megjelenéséig egész városok épültek téglából (az összetartozó atomok megszámlálhatatlan sokasága kristályokat alkot). Ráadásul megdöbbentő a hasonlatosság az építészek által alkotott remekművek és a természet építészete között.

---------

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.


  • [Fizinfo] Róka András: Atomi építészet I. ("Észbontogató" előadássorozat), Tepliczky István, 12/08/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page