Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Planetológia és geológia

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Planetológia és geológia


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Planetológia és geológia
  • Date: Tue, 28 Nov 2017 06:51:32 +0100


www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk november 28-án, kedden 18 órától:
Hargitai Henrik: Bolygófelszínek térképezési kérdései kartográfiai szempontból (Hajmási József előadássorozat, Székesfehérvár)

A Föld térképezése katonai felmérésekből pontról pontra rajzolódott ki, és a földi körülményekhez igazodó szimbólumrendszerrel dolgozik. Ezzel ellentétben a többi égitestet globálisan ismertük meg és innen haladtunk a részletek felé, a földi térképezési szimbólumrendszer pedig nehezen használható. Míg a földi térképeken leginkább a vonalas elemeket tartalmazó síkrajzot használjuk, ez a réteg - utak, városok, folyók - más égitesteken hiányzik, így bármiféle jól használható térkép szerkesztése új kihívást jelent a planetáris kartográfusok számára. Az előadásban kitérünk az égitestek térképi ábrázolásának történetére a 17. századtól máig, különös tekintettel a térképészeti paradigmaváltásokra.

Az előadás helyszíne: A Szabadművelődés Háza - Székesfehérvár, Fürdő sor 3.


-------------


www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk november 28-án, kedden 18 órától:
Böszörményi Sándor: Geológiai kincsvadászat hazánkban
(Csopa GEOlab előadássorozat)

Ha a természetben járunk, sok-sok értékes dolgot gyűjthetünk. Nem kell messzire utazni, hogy értékes kincseket találjunk. Magyarország bővelkedik a geológiai értékekben. A foglalkozáson hazánk legjellemzőbb ásványait és ősmaradványait fogjuk megismerni. Interaktív kísérletekkel megtudjuk, hogyan keletkeztek és hogy hogyan ismerjük fel terepen a kincskeresésre alkalmas helyeket. A foglalkozás végén a résztvevőket meginvitáljuk egy mini ásványbörzére is.

----

Böszörményi Sándor geográfus interaktív sorozata, a Csopa GEOlab, második évadában is a kőzetek és ásványok szerelmeseit várja az óbudai Csodák Palotájába. A program egy-egy természetföldrajzi jelenségre vagy kutatásmódszertani érdekességre fókuszál. A gazdagon illusztrált előadások mellett, érdekes kísérleteknek lehetnek tanúi és aktív résztvevői az érdeklődők. A kőzet- és talajmintákat, ásványokat és ősmaradványokat kézbe vehetik a résztvevők. A mikroszkóp segítségével pedig felfedjük mindazt, amit a szem nem lát.


  • [Fizinfo] Planetológia és geológia, Tepliczky István, 11/28/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page