Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Róka András: A lélekig hatoló tűz (ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Róka András: A lélekig hatoló tűz (ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek)


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Róka András: A lélekig hatoló tűz (ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek)
  • Date: Fri, 10 Nov 2017 02:12:22 +0100


www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk október 10-én, pénteken 16 órától:
Róka András: A lélekig hatoló tűz (ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek)

Kell-e részleteznünk a tűz, az égés fontosságát az emberiség történetében vagy mindennapjainkban? Annak ellenére, hogy elektromos eszközeink, járműveink szaporodnak, a nagy sebességű repülés még valószínű sokáig nem tudja nélkülözni az égést, az üzemanyag elégetésével történő energia-átalakítást.

A tűz tapasztalatokon alapuló alkalmazása, a melegítés, hevítés, izzítás, égetés az anyag megváltoztatásának, átalakításának sokáig egyetlen módja volt (faszén gyártás, a bronz, a vas előállítása, bronz-, majd vaskorszak). Az ipari forradalom további fejleményt hozott: A gépek működtetéséhez már nem az átalakított anyagra, hanem - a cserepek, kerámiák kiégetéséhez hasonlóan - az égés (a reakció) során fejlődő hőre (energiára) volt szükség. A mérnökök találékonysága lehetővé tette állati-emberi izomerő kiváltását, a hő munkába állítását. Az égés feltételeinek feltárásával, nemcsak az égés tudománya indult fejlődésnek, hanem az oxigén szerepének felismerésével az anyagok (vegyülettípusok) származtatása, rendszerezése is lehetővé vált (oxidáció, redukció, oxidok és vízben oldva képződő származékaik, a savak és a lúgok). Az előadáson bemutatott kísérletek elősegítik a megismerés fejlődéstörténetének nyomon követését, a különböző halmazállapotú anyagok égésének összehasonlítását, valamint a felfedezett törvények bizonyítását.


A (nem csak) 7-8. osztályos korosztály számára tervezett, kísérletekre épülő, előadásrészleteket tartalmazó, együtt gondolkodás az anyagok sokféleségéről, egy-egy anyag "sokoldalúságáról", a sokoldalúság okáról, a kémiai reakciók törvényeiről, a kémiai "titkosírás és jelbeszéd" szabályairól.

Az előadásokat kéthetente péntek délutánonként 16 órai kezdettel tartjuk az ELTE 0.83-ös számú (Eötvös) előadótermében. Az Intézet a Petőfi híd budai hídfőjénél fekszik, címe XI. kerület Pázmány Péter sétány 1/A, megközelíthető 4/6-os villamossal vagy 212-es ill. 153-as busszal.


  • [Fizinfo] Róka András: A lélekig hatoló tűz (ELTE Észbontogató - kémiai kísérletek), Tepliczky István, 11/10/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page