Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Kutatók éjszakája a Műegyetem fizikai Intézetében

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Kutatók éjszakája a Műegyetem fizikai Intézetében


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu, tanforum AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Kutatók éjszakája a Műegyetem fizikai Intézetében
  • Date: Thu, 28 Sep 2017 00:11:45 +0200

Kedves Kollégák!

A Műegyetem Fizikai Intézetében bővült a program!

Egyetemünk régi diákja Csókay András professzor ismét érdekességeket fog megmutatni nekünk.
Nem véletlen, hogy késői időpontot választottunk az előadásának kezdésére.

A részletes program:
http://jedlik.phy.bme.hu/kutatokejszakaja/program.html
További tudni valók:
http://jedlik.phy.bme.hu/kutatokejszakaja/
--
Tisztelettel:
_______________
Härtlein Károly
http://goliat.eik.bme.hu/~hartlein/

Csókay András előadásáról:23:00-23:45 Csókay András: Idegsebészet és hétköznapi misztika
                                          „Holtak tanítják az élőket”

Minden klinikus egyénileg és szervezeti szinten 3 fő irányban motivált, betegellátás, oktatás, tudományos munka. Van egy közös pontja ennek, a három iránynak egy mondat: „holtak tanítják az élőket”. Mit jelent ez a manuális szakmákban, különösen az olyan mikrosebészeti szakmákban, amelyek valljuk be, élőkön, asszisztensi oldalról nem megtanulhatók, mivel a mikro ér és idegi struktúrák intraoperatív károsodása nem korrigálható, ahogy ez a makrostrukturáknál, legyen az egy műtét közbeni nagyér, bélsérülés, de még egy hibásan felvarrt coronariabypass esetén is, elvégezhető. Van idő és lehetőség rá, az keringésből kizárásnak elviselése, akár órában is mérhető.A friss elhunytakon való gyakorlás régi keletű, már több ezer éves múltra tekint vissza. Több ezer szakcikk jelzi a fontosságát, szerte a világon tanfolyamok vannak, az egyetemi klinikák általában rendelkeznek anatómiai laborral, melyekben megoldhatók az időnkénti gyakorlatok. A tapasztalat az, hogy a regionális centrumok ezreiben, százezreiben, ahol nem folyik egyetemi anatómiai oktatás vagy kórbonctan és igazságügyi oktatás ez a lehetőség nem adott. Tekintettel arra, hogy a fejlett világban jelentősen háttérbe szorult a kórboncolás, a reguláris boncolások száma lecsökkent, így ezen belül sem végezhetők el ezek az „edzések” ami pedig a sportban nélkülözhetetlen. A mikrosebészet és az endoszkópos sebészet magas szinten való művelése virtuozitást igényel, nem sajátítható el asszisztálással, ahol csak többnyire nézi az ember, hogy mit csinál a „mester”.

Az oktatási célból való boncolás elrendelése több fejlett országban lehetséges, a hozzátartozó beleegyezése nélkül, ahogy a szervdonáció is, a megállapított agyhalál esetén. Tehát adva van az óriási lehetőség, mely hatalmas fejlődést hozhat a mikrosebészeti tudományokban, az élőkön való gyakorlás helyett, amit a „learning curve” PC szava fed le, de valójában emberi tragédiák súlyos szövődmények állnak mögötte. Hangsúlyozni kell, ezek nem orvosi műhibák, hanem „szövődmények” aminek a lehetőségét a műtéti beleegyezéskor a beteg tudomásul vesz és aláír az operáló orvossal együtt. Tehát napi tréning, edzés kellene, ahogy egy, teniszezőnél, műugrónál vagy egy focistánál, de sorolhatnák a zenei előadóművészek virtuózait világszerte e híres zongoristákat, hegedűművészeteket. Ez a nyilvánvalóan kézenfekvő dolog, miért nem lett napi gyakorlat világszerte? A napi edzés, amire a sportolók vagy művészek képesek, mi orvosok miért nem vagyunk képesek? Nem a versenyen vagy előadáson gyakorolnak, az új ötleteiket, amik győzelemre, sikerre viszik őket, nem élesben próbálják ki. Gondoljunk csak a magasugró Dick Fosbury-re.

Nem versenyen gondolt egyet aztán „háttal” ugrott. Hosszú mindennapos gyakorlás volt a lényeg. Van egy nagy különbség a sportoló és zeneművész valamint a napi boncműtétet végző gyakorló mikrosebész között. Itt a halott testektől kell tanulnunk. Mindennapos együttlét a halottakkal óriási lelki megterhelés. A Hospice szolgálathoz hasonlítanám. Itt is mindig az elmúlással, a halállal nézünk szembe. És ezt nehéz elviselni. Ideig, óráig, napokig, hetekig bírja az ember esetleg 1 évig is, de, hogy minden nap az életem végéig amíg, operálok, ez elképzelhetetlen. Sokkal könnyebb, elhinni magamról, ahogy csökkennek a szövődmény számai, hogy már majdnem tökéletes vagyok, a többi meg belefér a pakliba.

A zsidóság könyvében van egy mondat „aki egy embert megment az a világot menti meg”
Ennek a fordítottja is igaz. Soha nem fogadható el az a szövődmény vagy halál, ami ellen bármit megtehettünk volna” prof Papp L. Aki egy embert nem tud megmenteni, de megmenthette volna az egy kicsit a világot nem menti meg. A másik fontos része, hogy ez a lehetőség rengeteg olyan tehetséget, hozhat a felszínre, ami eddig nem valósulhatott meg, mert a személyi szupercentralizáció ezt nem engedte, jogosan, hiszen aki sokat csinálta élőben „biztos” az a legjobb. A napi friss kadaver gyakorlat a valódi talentumokat is a felszínre hozza, ami eddig mesterségesen háttérbe szorult. A tudás többé nem válhat önző hatalommá, hanem igazi irgalmas alázattá alakul át.

A lelki nyomás elviseléséhez a keresztény tanítás a „test feltámadásáról” biztos bázist ad. De a vallások tanításai a lélek hallhatatlanságáról is segítik ezt. Miközben tanulunk a halott felebarátainkon, megköszönve neki ezt, megtapasztaljuk, hogy valóságosan megszeretjük őket, mindenféle ellenérzés nélkül. Valódi növekedés jön ebből a gyakorlati oktatás és tudományok terén és a legfontosabb, a napi betegellátás színvonala rendkívül megnő. 14 éve kezdtem heti 2-3 alakalommal 5 éve minden nap folytatom napi 1-1,5 órát, ezt a gyakorlatot a legnehezebb műtéti helyzetetek modellezve, mesterségesen szövődmény okozva, majd az ellátva (mikroérvarratok) az agy mélyén és a koponyabázis külső belső oldalán. A komplex ér és daganatos betegségek területén, az időskori vagy gyenge általános állapotú betegeknél, ahol igenis nagyon számít a gyorsaság, vagy éppen a rendkívül nehéz afrikai missziós idegsebészeti tapasztalatok mutatják azt az óriási hasznot, amit a napi friss kadaver gyakorlatok hoznak. Változás kell!!! Képesek vagyunk rá!


  • [Fizinfo] Kutatók éjszakája a Műegyetem fizikai Intézetében, Härtlein Károly, 09/28/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page