Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] [Seminar] SZFI Szeminárium - Markó Márton,Nagy Gergely

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] [Seminar] SZFI Szeminárium - Markó Márton,Nagy Gergely


Chronological Thread 
  • From: Szeminárium koordinátor <szfi-seminar AT wigner.mta.hu>
  • To: Szeminárium <seminar AT szfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] [Seminar] SZFI Szeminárium - Markó Márton,Nagy Gergely
  • Date: Thu, 1 Jun 2017 06:26:01 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://mail.szfki.hu/pipermail/seminar/>
  • List-id: SZFKI Szemináriumok listája. <seminar.mail.szfki.hu>

Neutronoptikai kutatások az épülő Európai Spallációs Neutronforráshoz (munkabeszámoló)

Markó Márton
MTA Wigner FK SZFI

2017. 06. 06. 10:00, MTA Wigner FK SZFI, I. épület 1. emeleti Tanácsterem

Az elmúlt három évben a Lundban, Svédországban épülő Európai Spallációs Neutronforrás instrumentációs magyar beszállításain dolgoztam, melynek egy része neutronoptikai kutatás volt.

Tagja voltam a MIRACLES (Multiple Resolution Analyser Crystal for Energy and Life Sciences) nagyfelbontású, ún. visszaszórási berendezés műszerpályázatát író csoportnak. Feladatom a másodlagos spektrométer (a berendezés minta utáni része) tervezése volt. Munkám során találtam egy új analizátor-geometriát mellyel a jelenleg létező repülési idő alapú visszaszórási berendezésekhez képest jobb felbontású és nagyobb intenzitású méréseket lehet végezni.  A műszerpályázatot építésre megfelelőnek találta az ESS által kijelölt nemzetközi tanácsadó testület. Előadásom egyik részében bemutatom a berendezést és az általam javasolt nagyfelbontású analizátor-rendszert.

Előadásom másik részében bemutatok egy új módszert a hosszú - 60-160 méteres - neutronvezető rendszerek robosztusságának számítására. Az ESS-nél levő \"hosszú\" berendezéseknél a minta-moderátor távolság 150-160 méter között változik. Ilyen távolságoknál a neutronvezető-rendszer érzékenysége a különböző zavaró hatásokra (talaj mozgása, neutronvezető tükrök hullámossága stb) kritikussá válik, és a neutronvezető rendszerek tervezésénél robosztusság-analízis elengedhetetlenné válik. Bemutatom a jelenleg alkalmazott módszerek hátrányait, valamint az általam javasolt számítási módszert.

 

Fotoszintetikus membránok és üzemanyagcella-membránok szerkezetének vizsgálata neutronszórással

Nagy Gergely
Paul Scherrer Institute, Svájc / MTA Wigner FK SZFI (vendéglátó: Rosta László)

2017. 06. 06. 10:30, MTA Wigner FK SZFI, I. épület 1. emeleti Tanácsterem

A fotoszintetikus biológiai membránok szerkezetének jobb megértése mind a napenergia felhasználásával kapcsolatos technológiák, mind a biológiai alapkutatás szempontjából kiemelkedő fontosságú. Előadásom első felében e komplex biológiai rendszerek kisszögű neutronszórással (SANS) való vizsgálatában rejlő egyedi lehetőségeket fogom demonstrálni. Ez a non-invazív technika lehetővé teszi biológiai minták átlagos szerkezeti paramétereinek meghatározását in vivo vagy fiziológiás körülmények között, a minták különböző funkcionális állapotaiban. Előadásom második felében a sugárzás segítségével graftolt üzemanyagcella membránok nanostruktúrájának SANS-szal való vizsgálatát fogom bemutatni. A protonvezető membránok a polimer elektrolit üzemanyagcellák fontos komponensei. Az alacsony gyártási költségű poly(ethylene-alt-tetrafluoroethylene) (ETFE) alapú, sugárzás segítségével graftolt membránok a state-of-the-art membránok versenytársai lehetnek tartósság és funkcionalitás terén. E membránok működését erősen befolyásolja a nanoskálás fázisszeparációjuk, amit számos módszerrel vizsgálnak. Mi kisszögű neutron- és röntgenszórást kombináltunk, hogy jobban megértsük a vizsgált modellrendszer (polisztirénnel graftolt és szulfonált ETFE) szerkezeti tulajdonságait.

 

Minden érdeklődőt szívesen látunk!

Asbóth János
szfi-seminar AT wigner.mta.hu



  • [Fizinfo] [Seminar] SZFI Szeminárium - Markó Márton,Nagy Gergely, Szeminárium koordinátor, 06/01/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page