Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Miért van a konnektorban áram?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Miért van a konnektorban áram?


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Miért van a konnektorban áram?
  • Date: Thu, 23 Mar 2017 09:21:13 +0100

www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk március 23-án, csütörtökön 17 órától:
Horváth Ákos (MTA Energiatudományi Kutatóközpont):
Miért van a konnektorban áram? A villamosenergia-termelés és -elosztás fizikája (ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat)

Nem sokkal Faraday felfedezése (1831) után, amely leírta az elektromágneses indukció törvényét, az elektromos áram tényleges ipari alkalmazása is kezdetét vette. A XIX. század vége felé elkezdődött a nagy közcélú villamos hálózatok kiépítése, és elkészültek az első erőművek is. Ma már természetes, hogy a villany a konnektorból jön, és csak egy kiterjedt áramszünet idején vesszük észre, mennyire függ a mindennapi életünk az elektromosságtól. Hogyan működik az egész országra, sőt a kontinensre kiterjedő villamos energia előállító és továbbító rendszer? Hogyan állítjuk elő az elektromos áramot, és hogyan fogjuk biztosítani azt a jövőben? Az előadásban ezen kívül szó lesz arról is, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a szélerőműre, illetve napelemre alapozott energiatermelésnek, érintve a szabályozás alapvető kérdéseit is.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón. Az előadássorozat honlapja: http://atomcsill.elte.hu/


  • [Fizinfo] Miért van a konnektorban áram?, Tepliczky István, 03/23/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page