Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Masle Gergoes, Gyuri, eltávozott

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Masle Gergoes, Gyuri, eltávozott


Chronological Thread 
  • From: Gyulai József <gyulai.jozsef AT energia.mta.hu>
  • To: Fizinfo <Fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Masle Gergoes, Gyuri, eltávozott
  • Date: Sat, 11 Mar 2017 17:22:26 +0100
  • Authentication-results: smtp1.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=energia.mta.hu
  • Organization: EK MFA


Elhunyt Georges Amsel professzor, az ELFT Tiszteleti tagja, az ionsugaras módszerek egyik vezető kutatója.

Kedves Barátaim, és akik ismerték, becsülték, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tagjai! Szomorú szívvel küldöm, sokunk nevében ezt a levelet a hazai fizikus közösségnek mondván, hogy Georges Amsel professzor, a Paris VII emeritus professzora, a CNRS kutatócsoportnak hosszú időn át vezetője, 2017. március 11-re virradóan egy párizsi gyógyintézetben elhunyt. Gyászolja felesége Monique Amsel és sok-sok barátja. Amsel György Budapesten született 1933-ban, de a vészkorszak gyermekkorú túlélőjeként Franciaországban kezdett új életet családjával és lett sikeres tudósa az ionsugaras módszerek kutatásának.

Amikor már hazajöhetetta, mély együttérzéssel kezdte újra építeni kapcsolatait - nagy személyes szerencsémre rólam tudott közös barátunktól, Jim Mayertől. Amikor arra lehetőség nyílt a nyolcvanas évektől szervezett kapcsolatot is épített a CNRS révén, amely sok-sok kollégánknak, közöttük személyemnek is segített a nemzetközi porondra való kilépésben.

Georges-ot az ELFT TIszteleti taggá választotta - így őt ebben a minőségében is gyászolja a hazai közösség. Eredményei részei a mindennapjainknak és emlékét a mi munkáinkon keresztül is ápoljuk.

Monique mellet állva, a párizsi csapatának tagjait is vigasztalva veszünk búcsút tőle:

Nyugodj békében!


Gyulai József




  • [Fizinfo] Masle Gergoes, Gyuri, eltávozott, Gyulai József, 03/11/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page