Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Amit a biofilmekről kémikusként tudnunk kell - Alkímia ma live!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Amit a biofilmekről kémikusként tudnunk kell - Alkímia ma live!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Amit a biofilmekről kémikusként tudnunk kell - Alkímia ma live!
  • Date: Thu, 17 Nov 2016 05:08:24 +0100


www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk november 17-én, csütörtökön 17 órától:

Záray Gyula: Amit a biofilmekről kémikusként tudnunk kell
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)

A biofilmek különböző felületeken kolonizált mikrobiális közösségek, amelyekben baktériumok vagy baktériumok és algák együttesen léteznek saját anyagcsere-termékeikbe, az ún. extracelluláris polimer mátrixba ágyazva. Ez utóbbit főleg poliszacharidok, nukleinsavak és lipidek alkotják. A biofilmek sajátos szerkezettel jellemezhetők, és a bennük lévő mikroorganizmusok nagymértékben védettek a különböző környezeti hatásokkal és az antibiotikumokkal szemben. Jellemző képviselőik pl. a szájüregben, az implantátumokon, a fürdőmedencék falán, és az ivóvíz vezetékekben spontán kialakuló biofilmek. Ezek kialakulását káros hatásuk miatt gátolni kell. Ugyanakkor rendkívül hasznos tudatos létrehozásuk és alkalmazásuk a szennyvíztisztítás során. Meghatározó szerepük van a felszíni vizek vízminőségének alakításában és a különböző szennyezők monitorálásában. Érdekes eredmény az ELTE kutatóinak azon megállapítása, miszerint a korrozív biofilmek alapvető szerepet játszottak a mészkőbarlangok kialakulásában.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://www.chem.elte.hu/pr/alkimia_ma.html

--------------------

ELŐZETES:

Az előadás után, 20:30-tól kezdődik a Szojuz TMA-MS03 űrhajó indításának élő közvetítési Bajkonurból, a NASA TV adásának átvételével magyar szakkommentárral, élőben, a Galileo Webcast-on:

www.galileowebcast.hu  • [Fizinfo] Amit a biofilmekről kémikusként tudnunk kell - Alkímia ma live!, Tepliczky István, 11/17/2016

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page