Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Tenyésszünk torzításmentes mérési adatokat - de hogyan?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Tenyésszünk torzításmentes mérési adatokat - de hogyan?


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Tenyésszünk torzításmentes mérési adatokat - de hogyan?
  • Date: Thu, 13 Oct 2016 08:32:44 +0200


www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk október 13-án, csütörtökön 17 órától:

Keszei Ernő: Tenyésszünk torzításmentes mérési adatokat - de hogyan?
Teremtés és evolúció egysége
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)

Gyakori eset a kémiában is, hogy vannak jó mérési módszerek, amelyek máshogy nem hozzáférhető, fontos adatok meghatározását segítik elő, de a mért adatok torzítottak, azaz nem elég "élesek". Hasonlóan az életlen fényképekhez, szükséges ezek "élességét" hatékonyan javítani. A javított, torzítatlan mérési eredmények minősége azonban erősen függ attól, milyen eljárással javítjuk az eredeti adatokat. Sok esetben végtelen sok lehetséges "éles" adatsorozat közül kell kiválasztani azt az egyetlent, amely kémiai szempontból is helyes. Ilyen feladat többféle spektroszkópiai módszer, elektrokémiai módszerek, valamint analitikai módszerek (pl. kromatográfia) esetén is gyakran felmerül.

A számítógépek gyorsaságának növekedésével lehetővé vált egy érdekes módszer, a genetikus algoritmus alkalmazása erre a célra. Ennek során az "élesített", helyreállított mérési adatsorokból sok lehetségeset - egy kezdeti populációt - hozunk létre, majd ezeket elkezdjük "tenyészteni" úgy, hogy egyre inkább hasonlítsanak a kémiailag megfelelő adatsorra. Kiderült, hogy a tenyésztési módszer mellett igen fontos a kezdeti populáció megválasztása is. Az előadás ennek a kémiában is jól használható genetikus algoritmusnak érdekes részleteiről szól, amiből kiderül, hogy mi a sikeres alkalmazás titka.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://www.chem.elte.hu/pr/alkimia_ma.html



  • [Fizinfo] Tenyésszünk torzításmentes mérési adatokat - de hogyan?, Tepliczky István, 10/13/2016

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page