Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Galilei, és akiket elhomályosít - GW live!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Galilei, és akiket elhomályosít - GW live!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Galilei, és akiket elhomályosít - GW live!
  • Date: Wed, 28 Sep 2016 23:15:38 +0200


www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk szeptember 29-én, csütörtökön 17 órától:

Surján Péter: Galilei, és akiket elhomályosít
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)

Ezzel a Simonyi Károlytól kölcsönzött címmel utalunk arra a kettősségre, ami a természettudomány történetének nagy, de egyik legvitatottabb alakját körülveszi. Egyik oldalról Galileo Galilei a tudomány történek egyik legnagyobb zsenije, mi több hőse, aki forradalmasította a tudományt, és a korábbi használhatatlan elméletekkel szemben megalapozta a modern természetŹtudományokat. Hősiessége abban is megnyilvánult, hogy nézeteit a kor álláspontjával szemben akár életének kockáztatásával is hajlandó volt védelmezni.

Másik oldalról Galilei kicsit felületes tudós, aki sok zseniális ötlete mellett saját magától eltelve pongyola, indokolatlan, esetenként hamis állításait is körömszakadtáig védte, sőt, pályatársainak és elődeinek sem mindig adta meg a szükséges kreditet. Melyik nézet van közelebb az igazsághoz? Mi a valóság, és mi a legenda a Galilei-sztoriban? Mit fedezett fel ez a tudós, és mi terjedt el, mint Galillei felfedezése? Ezeknek a kérdéseknek a vizsgálatához keresünk fogódzópontokat az előadásban.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://www.chem.elte.hu/pr/alkimia_ma.html


  • [Fizinfo] Galilei, és akiket elhomályosít - GW live!, Tepliczky István, 09/28/2016

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page