Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Alkímia ma - este 5-től, élőben is

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Alkímia ma - este 5-től, élőben is


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Alkímia ma - este 5-től, élőben is
  • Date: Thu, 25 Feb 2016 07:18:25 +0100


www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk február 25-én, csütörtökön 17 órától:

Péter László: Belbecs és külcsín, avagy mit tesz egy fém felületével a kémiai megmunkálás?
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)

A fémek a legismertebb és leggyakrabban használt szerkezeti anyagok. Az viszont korántsem közismert, hogy a kohászati eljárások során létrehozott fémes anyagok miféle kémiai megmunkálási eljárásokon esnek át, míg nemcsak szilárdságuk, hanem a felületük megfelelő minősége is alkalmassá teszi őket további felhasználásra. Az előadás során betekintést nyújtunk arról, hogy mi a szerepe a fémek felületén keletkező oxidrétegnek a kémiai ellenálló-képességben, mitől rozsdamentes egy acél, illetve mikor kedvezőtlen a felületen az oxidréteg jelenléte. Szó lesz róla, hogy a fémeken képződő felületi oxidréteg eltávolításának milyen kémiai lehetőségei vannak, és arról, hogy ezeknek mi a szerepe a további felület-megmunkálási eljárásokban, például a horganyzásban és a zománcozásŹban.

Külön ismertetjük a fémbevonatokat eredményező eljárásokat (galvántechnikai és árammentes fémleválasztás), kitérve arra is, hogy miként lehet nemfémes anyagokat kémiai úton fémbevonattal ellátni. Bemutatjuk, hogy egyes jól ismert eszközökön milyen fémbevonatok vannak jelen és hogyan lehet ezeket ipari módszerekkel kialakítani. Részletesen kiemeljük a bevonatolás szerepét a korrózió elleni védelemben. Az előadás egyúttal rávilágít arra, hogy a fémipari eljárásokban a kémiai folyamatoknak milyen szerepük van, és a vegyész szakma képviselője milyen tudáselemek által lehet értékes tagja egy komplex anyagtudományi vagy mérnöki kutatócsoportnak.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://www.chem.elte.hu/pr/alkimia_ma.html


  • [Fizinfo] Alkímia ma - este 5-től, élőben is, Tepliczky István, 02/25/2016

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page