Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Indul a Laserlab-Europe IV !

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Indul a Laserlab-Europe IV !


Chronological Thread 
  • From: Foldes Istvan <foldes.istvan AT wigner.mta.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Indul a Laserlab-Europe IV !
  • Date: Wed, 28 Oct 2015 11:43:25 +0100

A Laserlab-Europe olyan európai iniciatíva, amelynek keretén belül mindenki pályázhat arra, hogy más országok résztvevő laboratóriumaiban kísérleteket végezhessen a legfejlettebb lézerberendezéseken. Az EU mind a résztvevőket, mind a nyalábidőt adó laboratóriumokat támogatja. A Laserlab-Europe III. most november végén zárul, december 1-én elkezdődik a Laserlab-Europe IV, amely 48 hónapon keresztül összesen 10 millió euróval gazdálkodik. A mostani közgyűlés október 26-27-én (General Assembly, a továbbiakban GA) egyfelől záróaktus, másfelől az új kontraktus indítója volt (kickoff meeting). A Laserlab-Europe működésében összesen 16 ország 20 , a IV. ciklusban immár 17 ország 23 fogadó laboratóriuma vesz részt. Magyarországról a Szegedi Tudományegyetem tagja (kísérleti laboratóriumokkal is) a Laserlab-Europe-nak, a Wigner Fizikai Kutatóközpont pedig asszociált tagja (associated member). A Laserlab Europe III. igen sikeresnek mondható, mintegy 300 hozzáférési napot biztosított250 projekt 650 résztvevője számára, ami több mint 700 publikációt eredményezett.

A Laserlab-Europe IV. indító gyűlésén bizottságokat is választottak. A projekt elnöke továbbra is Claes-Göran Wahlström. A GA és a Networking Board magyar tagja Szatmári Sándor, a magyar nemzeti kontakt pont Börzsönyi Ádám. A felhasználók bizottságának (Users Representatives) magyar tagja Földes István. A hazai érdeklődők keressék az említett magyar képviselőket, vagy figyeljék a http://www.laserlab-europe.nethonlapot.

A GA gyűlés egyik fontos fejleménye az, hogy várhatóan a 4 év végére a Laserlab-Europe át kell alakuljon szervezetileg egy ERIC (European Research Infrastructure Consortium) formába. Ez a berendezésekhez ingyenes hozzáférést biztosít a tagok számára. Változás, hogy ehhez az országoknak nemzetileg kell hozzájárulniuk in-kind és pénzbeli hozzájárulással. Figyelembe véve a jelenlegi összköltséget és leosztva a most résztvevő országok számával, várhatóan a hozzájárulás nem lesz túlságosan nagy. Mivel a szervezeti átfutáshoz idő kell, már most kérem azokat a támogatókat, akik tudománypolitikai befolyással is bírnak, hogy támogassák a részvételt, illetve készüljenek fel a majdani támogatásra. A Laserlab-Europe együtt fog működni az ELI-vel, (ahol a 3 nagyberendezés várhatóan szintén egy ERIC-et fog alkotni), de attól független, az ebben való részvétel jóval kisebb költségvonzatú.

Földes István



---
Ezt az e-mailt az Avast víruskereső szoftver átvizsgálta.
https://www.avast.com/antivirus


  • [Fizinfo] Indul a Laserlab-Europe IV !, Foldes Istvan, 10/28/2015

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page