Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] INARIE workshop, 2015. nov. 30 - dec. 2. MTA Atomki, Debrecen

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] INARIE workshop, 2015. nov. 30 - dec. 2. MTA Atomki, Debrecen


Chronological Thread 
  • From: Rajta István <rajta.istvan AT atomki.mta.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Cc: INARIE Workshop <inarie AT atomki.mta.hu>
  • Subject: [Fizinfo] INARIE workshop, 2015. nov. 30 - dec. 2. MTA Atomki, Debrecen
  • Date: Wed, 14 Oct 2015 21:28:26 +0200
  • Authentication-results: smtp2.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (2048-bit key) header.d=atomki.mta.hu

Kedves Kollégák!


INARIE (Integrating Access to Pan-European Research Infrastructures in Central and Eastern Europe) címmel nemzetközi workshopot szervezünk Debrecenben.

Időpont: 2015. november 30 - december 2.

Helyszín: MTA Atomki

Szervezők:

- MTA Atommagkutató Intézet

- MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont

- EPS (Európai Fizikai Társulat)

- A Fény Nemzetközi Éve keretében

A workshop témája, célja:

A nagyméretű kutatási infrastruktúrákhoz való hozzáférésre a tudományban, technológiában és az oktatásban egyre nagyobb szükség van. A legnagyobb és leghatékonyabb infrastruktúrák a fizikában és a mérnöki tudományban jöttek létre, ezek létrehozásának és üzemeltetésének költségigényei meghaladják egy-egy nemzet erőforrásait, ezért ezeket nemzetközi együttműködésekben hozták létre és használják. Ilyen infrastruktúrák a legnagyobb gyorsítókon kívül az óriás lézerek, neutronforrások, szinkrotronok, szabadelektron lézerek, különleges teleszkópok, stb. Például: ESRF, ILL, European XFEL, FAIR, ELI, stb.

Bár a legtöbb nemzetközi infrastruktúra nyílt hozzáférést biztosít egyéni kutatók számára, amelyet kizárólag a tudományos kiválóság alapján bírálnak el a megfelelő döntéshozók, érthető módon a hosszútávú hozzáférést a tagországok a költségekhez való hozzájárulásukkal biztosíthatják, ami az infrastruktúra költségeinek tipikusan 1–4 %-a. Sajnos a kis és közepes méretű országok számára még ez a hozzájárulás is erejük feletti mértékű, ezért ezen országok kutatói a nemzetközi infrastruktúrákhoz való hozzáférésnél hátrányt szenvednek.

A fenti probléma egy nyilvánvaló közismert megoldása az, hogy a kis és közepes méretű országok konzorciumokat alapítanak, így együttesen képesek lesznek a tagdíjak befizetésére. Ilyen konzorciumok már valóban működnek is, pl. a Centralsync konzorcium (cseh-magyar-szlovák) az ESRF-ben és a CENI-ben való részvételre, vagy az osztrák-cseh-magyar-szlovák konzorcium az ILL-ben való részvételre.

Eddig ezeket a konzorciumokat mindig „alulról felfelé” módon építették fel, ami problémákat vet fel. 2014-ben az Európai Fizikai Társulat (EPS) egy projektet indított abból a célból, hogy elősegítse az ilyen konzorciumok létrehozását.

Ez a workshop az EPS konzorcium építő projektjének fontos mérföldköve. Találkozóra hívja az infrastruktúrák döntéshozóit az Európai Bizottság és a nemzeti kormányok részéről, a főbb infrastruktúrák vezetőit Közép- és Kelet-Európából, valamint Európa többi részéről is.

A workshop fő célja megvizsgálni a konzorciumok szervezésének lehetőségeit, amelyekkel a régió kutatói meglévő nemzetközi infrastruktúrákhoz férhetnek hozzá Európában. A meghívott előadásokon kívül néhány rövid előadás is lesz, valamint kerekasztal megbeszélések, végül a záró szekcióban egy összegzés.

A workshop weblapja a következő címen érhető el:

http://www.atomki.mta.hu/inarie

A mellékelt körlevél és a weblap a részvételre vonatkozó információkat tartalmazza. A program a meghívott előadók előadásaival megtelt, ezért további előadásokra már nem tudunk lehetőséget biztosítani. A részvételi díj 100 EUR (30 eFt), amely tartalmazza az előadásokon való részvételt, névjegyet, 3 ebédet, 2 vacsorát. Szállás lehetőségek: az Atomki közelében panziókban és szállodákban.

Jelentkezni a weben a „Registration” menüpont alatt lehet.

E-mail:
inarie AT atomki.mta.hu

Tisztelettel,

Rajta István

a szervezőbizottság elnöke

Nagy Dénes Lajos

a szervezőbizottság társelnöke

Attachment: INARIE_announcement.pdf
Description: Adobe PDF document



  • [Fizinfo] INARIE workshop, 2015. nov. 30 - dec. 2. MTA Atomki, Debrecen, Rajta István, 10/14/2015

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page