Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Pontecorvo, Gribov és a neutrinóoszcilláció

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Pontecorvo, Gribov és a neutrinóoszcilláció


Chronological Thread 
  • From: "Nagy, Denes Lajos" <nagy.denes AT wigner.mta.hu>
  • To: Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Pontecorvo, Gribov és a neutrinóoszcilláció
  • Date: Fri, 9 Oct 2015 23:11:06 +0200 (CEST)

Kedves Kollégák,

senki nem vitatja, hogy a neutrinóoszcilláció gondolata Pontecorvotól származik és hogy erről a Nobel-díj kapcsán valóban meg kell emlékeznünk. Pontecorvo érdemeit - elsősorban éppen a neutrinóoszcilláció lehetőségének felismerésével kapcsolatban - a nemzetközi fizikusközösség is számon tartja. Az Európai Fizikai Társulat történelmi emlékhelyei között pillanatnyilag egyetlen van Oroszországban; éppen Bruno Pontecorvo dubnai dolgozószobája:

http://www.eps.org/?page=distinction_sitesDU

A - korábban Pontecorvo-oszcilláció néven is emlegetett (P. Caldirola. Lett. Nuovo Cim. 21, 250 (1977)) - neutrinóoszcilláció felismerésének történetét többek között Szamojl Bilenkij, Pontecorvo egykori munkatársa foglalta össze 1999-ben:

http://arxiv.org/pdf/hep-ph/9908335.pdf

Pontecorvo meghatározó szerepe Bilenkij cikkéből is meggyőzően kitűnik. Számunkra különös jelentősége van annak a ténynek, hogy - mint Nyiri Júliától tudom - a hatvanas évek második felében Pontecorvo ezt a munkát a jóval később Magyarországra települt, a KFKI RMKI kutatóprofesszorává lett és a Fiumei úti sírkertben nyugvó Vlagyimir Gribovval együtt végezte; ennek az együttműködésnek Bilenkij külön fejezetet szán cikkében.

Nagy Károly akadémikus hívta fel a figyelmemet egy további, az előbbitől nem teljesen független magyar vonatkozásra: Pontecorvo az 1977-es budapesti nemzetközi részecskefizikai konferencián (amelyen többek között Dirac és Gribov is jelen voltak; hogy Gribov hogyan jutott el Budapestre, azt Frenkel Andortól tudhatjuk (Frenkel Andor: Vladimir Gribov (1930-1997), Fizikai Szemle 1997/9. 286)) tartott előadást a neutrinóoszcillációról, és a konferenciáról szóló összefoglaló cikket, amely a Fizikai Szemlében is megjelent (Pontecorvo, Bruno: Európai Részecskefizikai Konferencia (Budapest, 1977.) Fizikai Szemle, 1977/12. 479) is ő írta.

Érdemes elolvasni Szemjon Gerstein méltatását is Pontecorvoról:

http://pontecorvo.jinr.ru/gershtein.html

Gerstein cikke - ellentétben Bilenkij tudományos jellegű közleményével - a személyes visszaemlékező hangján szól egykori kollégájáról.

1999-ben - tehát a neutronoszcillációra vonatkozó első kísérleti evidenciák megjelenése után - Bilenkij így foglalta össze a hat évvel korábban elhunyt Pontecorvo szerepét:

"It required many years of work and heroic efforts of many experimental groups to reveal effects of tiny neutrino masses. It is difficult not to give tribute to the great intuition of B. Pontecorvo who pursued the idea of neutrino oscillations for many years at a time when the general opinion, mainly based on the success of the two-component neutrino theory, favoured massless neutrinos."

Ennél sokkal többet alighanem ma sem mondhatunk. Biztos, hogy a Nobel-előadásokban említett nevek között az elsők között fog szerepelni Pontecorvoé. Ha megérte volna, hogy a neutrinóoszcillációval kapcsolatos munkát Nobel-díjjal jutalmazzák, nagy valószínűséggel ő is a díjazottak között lett volna. De sajnos nem érte meg.

Üdvözlettel,

Nagy Dénes


Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page