Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Beszámoló: CERN Beamline for Schools (Nyaláb diákok számára)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Beszámoló: CERN Beamline for Schools (Nyaláb diákok számára)


Chronological Thread 
  • From: sukosd <sukosd AT reak.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Beszámoló: CERN Beamline for Schools (Nyaláb diákok számára)
  • Date: Sat, 3 Oct 2015 11:05:39 +0200

Kedves Fizikatanár Kollégák!

Ahogy arról korábban is hírt adtunk, a CERN lehetőséget adott évente két, 16-18 éves diákokból álló iskolai csoport számára, hogy a Proton Szinkrotron nyalábjával saját kísérleteket hajtsanak végre a CERN-ben, 10 napon keresztül. A projekt elnevezése: Beam Line for Schools, rövidítése BL4S. A diákcsoportok - és az általuk javasolt kísérletek - kiválasztása a "nagy" kísérletekhez hasonlóan történt: a csoportoknak részletes kísérletleírást (proposal) kellett készíteni (angol nyelven), amit egy több mint 40 szakemberből álló csapat értékelt, és a két legjobb proposalt választották ki. Ezt követően a kiválasztott kísérleteket a CERN-ben dolgozó kutatókból alakult kisebb csapat segített előkészíteni és megvalósíthatóvá tenni. Amikor a nyertes diákcsapatok kiutaztak a CERN-be a kísérletük végrehajtására, ezek a kutatók segítettek nekik a kísérletek tényleges végrehajtásában.

2014-ben ezt a projektet 100%-ban a CERN finanszírozta, míg 2015-ben már 50%-ban ipari szponzorok fedezték a költségeket. A szponzoráló cégek között volt a National Instruments is, aki kifejezetten ennek a programnak a céljára fejlesztette ki a LabVIEW 3D szoftvert (lásd: https://decibel.ni.com/content/groups/bl4s), amelynek segítségével a diákok megjeleníthetik, hogy mi történik a kísérleteikben. Ezzel ez a szoftver egy remek oktatási segédeszközzé is vált középiskolai kísérletek számára.

A projekt indulása óta, 2014-ben és 2015-ben összesen 667 csapat regisztrált 57 országból, és 411 kísérleti javaslatot nyújtottak be.
A nyertes csapatok és kísérleteik a következők voltak:
2014-ben: Görögországból az Odysseus' Comrades, akik a töltött pionok bomlását tanulmányozták a gyenge kölcsönhatás vizsgálata céljából, valamint Hollandiából a Dominicuscollege csapata, akik saját maguk növesztettek kristályokat részecskék energiájának mérésére alkalmas detektor-kaloriméterek számára, és tesztelték és kalibrálták ezeket különböző részecskenyalábokon.
2015-ben Olaszországból a Leo4G csapat mindennapos, olcsó anyagokból és egy átalakított web-kamerából épített részecskedetektort, amit tesztelt és kalibrált, valamint Dél-Afrikából az Accelerating Africa nevű diákcsoport, akik nagy energiájú gamma-sugarak keltését vizsgálták egy kristály-undulátor nevű berendezéssel.

A CERN projektjének a sikerén felbuzdulva más kutatólaboratóriumok is meghívták a diákcsapatokat kísérletezni: az Italian National Institue for Nuclear Physics (INFN), valamint az Egyesült Államokban lévő Fermilab is meghívta az olaaz, ill. az amerikai diákcsapatot, akik a cerni projektben szerepeltek, hogy jöjjenek és kísérletezzenek az ott rendelkezésre álló nyalábokkal.

Az eredeti cikk angol nyelven a CERN Bulletinben jelent meg. A link a következő: http://cds.cern.ch/journal/CERNBulletin/2015/41/News%20Articles/2056329?ln=en

Üdvözlettel,
Sükösd Csaba.


  • [Fizinfo] Beszámoló: CERN Beamline for Schools (Nyaláb diákok számára), sukosd, 10/03/2015

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page