Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] BME Fizikai Inézet Kutatók Éjszakája

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] BME Fizikai Inézet Kutatók Éjszakája


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu, tanforum AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] BME Fizikai Inézet Kutatók Éjszakája
  • Date: Wed, 16 Sep 2015 16:59:35 +0200

Ha valaki tanárként diákokat hozna, annak javasolom, hogy e-mailben (amelyben szerepel a telefonszáma), vagy telefonon keressen meg, szokásom szerint nekik foglalok helyet. hartlein AT eik.bme.hu

Härtlein Károly

Műegyetem Fizikai Intézet
Kutatók Éjszkája
2015. szeptember 25.
F-29 előadó

1600-1730 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika I.

A Műegyetem Fizikai Intézetéből indult útjára a Kutatók éjszakája. Már akkor szerettük volna, ha a nagyközönség megismeri és megszereti a fizikát, ez a célunk mit sem változott! A fizika alaptudomány, amely nélkül a modern társadalom összeomlik, ezért évről-évre várjuk a lelkes híveket, akik fizika szeretetükkel és tudásukkal tovább „fertőzhetik” a környezetüket. Ahogy eddig is kiragadjuk a fizika legszerethetőbb részét a kísérletezést, és ennek szenteljük ezt a délutánt.

Ebben a másfél órában az intézetünkben bemutatható kísérletekből válogatunk, azt szeretnénk megmutatni, hogy a fizika mennyire szövi át a mindennapjainkat, és ezzel rávilágítani a fizika tudás-tanulás fontosságára.


1800-1845 Dr. Juhos István: Geomatech, mobilt a kézbe!

A GEOMATECH a diákok számára vonzó technológiai újdonságokat, pl. okostelefont alkalmaz a matematika és természettudományos oktatás területén, hogy vonzóbbá tegye az érintett tantárgyakat és érthetőbbé az elsajátítandó ismereteket. Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódik az előadás, amely során bemutatjuk, hogy a mobiltelefonok milyen lehetőségeket rejtenek magukban, amelyekkel fel lehet fedezni a körülöttünk lévő világot. A mobil eszközeink a kamerákon és mikrofonokon túlmenően több olyan érzékelővel rendelkeznek, amelyekkel a környezetünk jelenségei megfigyelhetők. Ízelítőt szeretnénk adni ahhoz, hogy ez mégis hogyan lehetséges, hogy mindenki otthon és az iskolában folytathassa a kreatív kísérletezést.
"A mobil legyen veled!"

19
15-2100 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika II.


2005-ben a Fizika Évében a Mindentudás Egyeteme, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum és a Műegyetem Fizikai Intézete közösen, indított el egy előadás sorozatot, a Kutatók Éjszakáját. Azon az éjszakán még csak minket választhattak, tavalyra több mint kétezer fölé nőtt ez a szám!

Már akkor, a Fizika Évében is fő célnak tartottuk, hogy a fizikára irányítsuk a figyelmet. Hiszen a természettudományok alapos ismerete adhat helyes választ korunk megválaszolandó kérdéseire és adhat megoldást problémáinkra. Környezetszennyezés, energiaellátás, fenntartható fejlődés ezek legfontosabb mindenkit érintő problémák. A kísérletezésnek nagyon fontos szerepe van a természettudományos szemlélet megalapozásában. Ebben a másfél órában az intézetünkben bemutatható kísérletekből válogatunk, azt szeretnénk megmutatni, hogy a fizika mennyire szövi át a mindennapjainkat, és ezzel rávilágítani a fizika tudás-tanulás fontosságára.


Az előadások a Műegyetem F épületének F29-es előadójában tekinthetők meg. Az előadó a Budafoki út felőli első, jobb oldali lépcsőház segítségével közelíthető meg.



Tantermünkben 376 ülőhely van, helyfoglalást nem vállalunk.

Kérjük a rendezvény résztvevőit és látogatóit, hogy a rendezvényen a jogszabályok betartása mellett a rendezvény helyszínéül szolgáló Műegyetem hagyományait, rendjét és a tudományos eszmecsere normáit tiszteletben tartva vegyenek részt. A konferencia szervezői fenntartják a jogot, hogy rendezvényt vagy a konferencia valamelyik előadását az együttműködés és a kulturált véleménynyilvánítás szabályai ellenében megzavaró vagy mások biztonságát veszélyeztető személyeket a rendezvény helyszínéről eltávolíttassák.


BME


  • [Fizinfo] BME Fizikai Inézet Kutatók Éjszakája, Härtlein Károly, 09/16/2015

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page