Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Hogyan keletkeznek a villámok? - élő bemutató :-)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Hogyan keletkeznek a villámok? - élő bemutató :-)


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Hogyan keletkeznek a villámok? - élő bemutató :-)
  • Date: Wed, 15 Oct 2014 19:44:28 +0200


www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk október 16-án, csütörtökön 17 órától:

Jánosi Imre (ELTE TTK, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék):
Egy hétköznapi jelenség rejtélyes háttere: hogyan keletkeznek a villámok?

(ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat)


Mindennapos tapasztalatunk, hogy különösen a heves nyári zivatarok erős égdörgéssel és villámokkal érkeznek. Ha pontos meteorológiai méréseket végzünk, kiderül, hogy nagyon hasonló időjárási körülmények esetén is a villámlás gyakorisága rendkívül eltérő, akár százszoros eltérés észlelhető a villám-aktivitás tekintetében. A légkör-tudomány máig megválaszolatlan kérdése, hogy valójában mi váltja ki a villámokhoz vezető kisülést. Számos hipotézis létezik a lehetséges magyarázatra, kezdve a légköri szennyezések jelenlététől egészen a kozmikus sugárzás meghatározó szerepéig. Az előadásban áttekintjük a villámokkal kapcsolatos alapvető ismereteket, a mérési eredményekből következő magyarázat-kísérleteket, de kétség sem fér ahhoz, hogy a címben vázolt kérdésre nem tudunk megnyugtató válasz adni.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://atomcsill.elte.hu/  • [Fizinfo] Hogyan keletkeznek a villámok? - élő bemutató :-), Tepliczky István, 10/15/2014

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page