Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] szeminárium

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] szeminárium


Chronological Thread 
  • From: horvathr <horvath.robert AT ttk.mta.hu>
  • To: mfamind AT mfa.kfki.hu, fizinfo AT lists.kfki.hu, Jeremy Ramsden <j.ramsden AT colbas.org>
  • Subject: [Fizinfo] szeminárium
  • Date: Fri, 30 May 2014 12:28:19 +0200

Tisztelt Kollégák!

Jövő hét pénteken (június 6.) 11:00-kor az alábbi érdekes előadásra kerül sor
a vízről, oldott ionokról és a fehérjék szerkezetére gyakorolt hatásaikról
az MTA TTK MFA (KFKI, 26-os épület) tanácstermében.

Előadó: Dér András (SzBK, Szeged)

Az előadás címe és kivonata angolul:
Protein-water interfacial tension drives Hofmeister effects

Recently, we have elaborated a phenomenological theory that could coherently interpret the apparently diverse effects of Hofmeister ions on proteins, based on a single physical parameter, the protein-water interfacial tension (Dér et al., Journal of Physical Chemistry B. 2007, 111, 5344-5350). This theory, implying a sort of “liquid drop model”, predicts changes in protein conformational fluctuations upon addition of Hofmeister salts (containing either kosmotropic or chaotropic anions) to the medium. We supported the model both by experimental (neutron-diffraction, microcalorimetry and FTIR spectroscopy) and theoretical (molecular dynamics simulation) methods. These results are in full agreement with the theory, and demonstrate that predictions based on protein-water interfacial tension changes can describe Hofmeister effects and interpret protein dynamics phenomena, even in unusual cases. This approach is expected to provide a useful guide to understand the principles governing the interplay between protein interfacial properties and conformational dynamics, in general.

Minden érdeklődőt szívesen látunk.

üdvözlettel,
Horváth Róbert



  • [Fizinfo] szeminárium, horvathr, 05/30/2014

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page