Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] SZTE TTIK Fizikus Tanszekcsoport szeminarium, május 29

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] SZTE TTIK Fizikus Tanszekcsoport szeminarium, május 29


Chronological Thread 
  • From: Csete Maria <mcsete AT physx.u-szeged.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] SZTE TTIK Fizikus Tanszekcsoport szeminarium, május 29
  • Date: Sun, 25 May 2014 23:26:57 +0200 (CEST)


Meghívó

SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Szemináriuma

Eloadó: Dr. Kiss L. László
(tudományos tanácsadó, Lendület-kutatócsoportvezeto, az MTA levelezo tagja, MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet)

Cím: A pontosság buvöletében: új fizikai felismerések ultraprecíz csillagászati megfigyelésekbol

Idopont: 2014. május 29, 13 h

Helyszín: SZTE TTIK, Budo Agoston tanterem, Szeged, Dom ter 9


Absztrakt:
A klasszikus értelemben vett csillagászat alapvetoen megfigyelo tudomány, amelynek célja a Földön kívüli kozmikus térben az égitestek kialakulását és fejlodését befolyásoló folyamatok felderítése és megértése. Ehhez erosen támaszkodik az elméleti asztrofizika eredményeire, miközben a kísérleti jellegu kutatási módszerekkel visszahat az elméleti háttér fejlodésére. Az empirikus vizsgálatokat mindmáig dominálják az elektromágneses színkép különbözo tartományaiban elvégzett mérések, amelyek kombinálásával és gondos elemzésével következtetni lehet a fényévek ezreire, millióra, akár milliárdjaira található objektumok fizikai paramétereire, az azokat módosító folyamatok tulajdonságaira. A folyamat közben szoros megkötéseket is adunk az anyag extrém állapotokban, illetve komplex rendszerekben mutatott viselkedésére.

A csillagászati méréstechnika fejlodésének mindenkori fo hajtóereje az új típusú megfigyelések lehetové tétele mellett a hagyományos obszervációs technikák tökéletesítése, az elérheto pontosság nagyságrendi ugrásainak megvalósítása. Az elektromágneses színkép korábban elérhetetlen tartományaiban az Univerzum teljesen ismeretlen arcai tárulnak fel, miközben az egyre kisebb mérheto hatást okozó fizikai jelenségek detektálásával korábban elérhetetlennek tekintett területek nyíltak meg. A térbeli, idobeli és spektrális felbontás növekedésével az elmúlt években - sok egyéb terület mellett - robbanásszeru fejlodésen ment keresztül a csillagok és exobolygók asztrofizikája, miközben a meglepo új felfedezések sok fejtörést okoznak az elméleti szakembereknek. A következo évtizedben a fejlodés töretlennek ígérkezik, így jelen eloadás a válogatott friss eredmények mellett bemutatja azokat az izgalmas lehetoségeket is, melyeket a 2020-as évek extrém nagy földi teleszkópjaitól, urtávcsöveitol és az új generációs égbolt felmérésektol várunk. A válogatás fókuszában olyan nagy nemzetközi csillagászati projektek állnak, amelyek aktualitásuk mellett kiemelt fontosságúak a teljes magyar csillagászat számára a releváns hozzájárulás és az abszolút élvonalbeli kutatások lehetové tételén keresztül.


Minden erdeklodot szeretettel varunk.

Dr. Csete Maria
szeminarium-koordinator

  • [Fizinfo] SZTE TTIK Fizikus Tanszekcsoport szeminarium, május 29, Csete Maria, 05/25/2014

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page