Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Hullámlovas elektronok, avagy: hogyan gyorsítsunk elemi részecskéket lézerfénnyel plazmákban

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Hullámlovas elektronok, avagy: hogyan gyorsítsunk elemi részecskéket lézerfénnyel plazmákban


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Hullámlovas elektronok, avagy: hogyan gyorsítsunk elemi részecskéket lézerfénnyel plazmákban
  • Date: Thu, 12 Dec 2013 08:15:06 +0100


A plazmafizika iránt érdeklődőknek szól az "ELTE Atomok a csillagokig" előadássorozat ide utolsó előadása dec. 12-én (azaz ma, csütörtökön) 17 órától:

www.galileowebcast.hu

Tóth Csaba (Lawrence Berkeley National Laboratory, Berkeley, USA):
Hullámlovas elektronok, avagy: hogyan gyorsítsunk elemi részecskéket lézerfénnyel plazmákban

A nagy energiákra fölgyorsított elemi részecskék fontos szerepet töltenek be a mikrovilág (nano-világ?, piko-világ?) megismerésében mint közvetlenül kölcsönható piszkavasak, de úgy is, mint a velük előállítható másodlagos fényforrások fejlesztésének kulcsszereplői. A mai előadásban egy új típusú, kis méretekben is megvalósítható elektrongyorsítási módszer részleteivel ismerkedhetünk meg. Bepillantunk az ultrarövid impulzusú (femtoszekundum, ~10-15 s), ultraintenzív (> PW, 1015 W) lézerek és a velük kelthető plazmahullámok világába. A plazmahullámokon szörföző elektronok centimétereken belül olyan energiákra (> GeV) tesznek szert, amelyeket hagyományos gyorsítókban csak több száz méteres berendezésekkel lehet elérni. A gyorsítási folyamatokban egymással sokféleképpen civakodó, néha egymást segítő, máskor egymást gátló három alapkomponens (a gerjesztő lézernyaláb, a rezgő plazmahullám és a formálódó/gyorsuló elektronnyaláb) izgalmas kölcsönhatásainak tanulmányozása egyformán tűzbe hozza az optikával, plazmafizikával és a részecskenyalábok fizikájával foglalkozó kutatókat - s remélhetőleg egy kicsit a hallgatóságot is!

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://atomcsill.elte.hu/



  • [Fizinfo] Hullámlovas elektronok, avagy: hogyan gyorsítsunk elemi részecskéket lézerfénnyel plazmákban, Tepliczky István, 12/12/2013

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page