Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Ortvay kollokvium

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Ortvay kollokvium


Chronological Thread 
  • From: Szommer Peter <szpl AT metal.elte.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Ortvay kollokvium
  • Date: Tue, 19 Nov 2013 12:47:51 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

ELTE Fizikai Intézet

ORTVAY KOLLOKVIUM

2013. november 21., csütörtök, 15:00-kor
Az ELTE Pázmány Péter s. 1/A alatti épületében
földszinti 0.81 előadóban

Bajnok Zoltán
(MTA Wigner FK RMI)

„A mérték/gravitáció dualitás"

Kivonatos ismertetés:
Világunk négy alapvető kölcsönhatásának (erős, gyenge, elektromágneses és gravitációs) a relativitáselmélettel összhangban lévő kvantumos leírása csak részecskék kicserélődésével valósítható meg. Az elektromágneses kölcsönhatás során pl. fotonok, az erős esetén gluonok cserélődnek ki. De amíg a több fotonos folyamatok járuláka egyre kisebb, addig a több gluoncseréseké egyre nagyobb, lehetetlenné téve az erős folyamatok pontos számítását. A gravitációs kölcsönhatásnak máig sincs elfogadható kvantumos leírása.
A mérték-húr dualitás egyszerre ad reményt a kvantumgravitáció megértésére és az erősen csatolt mértékelméletek dinamikájának leírására, hiszen a gravitációt is tartalmazó húrelméletet mértékelméleteknek felelteti meg. A megfeleltetés holografikus abban az értelemben, hogy a húrok anti de Sitter téren történő mozgása ekvivalens az anti de Sitter tér négydimenziós peremén létrejövő árnyékuk színes mértékkölcsönhatásával. A dualitás egy sejtés, mely az erősen kölcsönható mértékelméleteket klasszikus gravitációra, míg kvantumos húrelméletet perturbativ mértékelméletre képzi le.
Előadásomban motiválom a holografikus sejtést, áttekintem az alátámasztására tett hatalmas erőfeszítéseket és összefoglalom a kutatás legújabb fejleményeit.





Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page