Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] spin-hullám felhasználása

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] spin-hullám felhasználása


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] spin-hullám felhasználása
  • Date: Sat, 10 Aug 2013 04:32:37 +0200
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Tudományos bemutató, avagy Nikola Tesla magyarországi reinkarnációja személyesen látogatott el és mutatta be találmányait egy budapesti felsőoktatási intézménybe!



A mumussal riogatni szokták a felnőttek a szófogadatlan gyermekeket! No de meghívni és bemutatót kérni tőle, ilyenről még senki sem hallott! Hogy, hogy nem nekünk fizikusoknak van saját "jól bejáratott" mumusunk. Sőt van "egy kettő pont nullás" verzió is. Róla szól e szösszenet.

Nem tudom, hogy mi vezérelte a meghívót – a bemutató házigazdáit – egy biztos, a felettesei nem kötelezték őket. Lehet, hogy kevesellték napjaink katasztrófáit, és megpróbáltak egyet személyesen előidézni. És ha már ez megvan, akkor lesz mit elhárítani, de eddig az elhárítás megkezdéséről nem értesülhettünk (sajnos).

Részletek az előadás beszámolójából:

"Ez az akkumulátorokból előállított áram - amelyet a feltaláló az egyszerűség kedvéért spiráláramnak nevez - eltér a mindennapi gyakorlatban használt "hagyományos" 50 Hz-es, szinuszos görbével leírható 230 V feszültségű villamos áramtól. A spiráláram jellemzője, hogy a terhelés hatására nem a vezetőben, hanem a vezető felületén halad jelentősen kisebb ellenállással - akár alacsony frekvencián is - ezért általa jobb hatásfokú áramátalakító berendezések készíthetők.

A "spiráláram" alkalmazási jelentőségét jól illusztrálta a feltaláló által bemutatott kísérlet is, amikor egy kommutátoros motorú fúrógépet és egy izzólámpát kapcsoltak a konverter kimenetére, miközben 240 V feszültségű, 50 Hz frekvenciájú árammal táplálták. A fúrógépet és a lámpatestet szigetelés nélküli vezetékekkel egy vízzel teli vödörbe helyezték és a víz alatt tovább működtek. A motortestet és az izzót a vízből működés közben, puszta kézzel ki lehetett emelni áramütés nélkül. E tudósítás egyik szerzője maga is kipróbálta a "mutatványt" és az áram valóban nem rázta meg. A konverter lényegében bármilyen bemeneti feszültségből fel tudja építeni a megrendelő igényének megfelelő kimeneti feszültséget, és frekvenciát."

A teljes beszámoló itt tekinthető meg:
http://www.zmne.hu/ujdonsagok/talalmanyok08/talalmanyok08.htm

Härtlein Károly



Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page