Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Diákok az Akadémián, Nyitott kapuk - Magyar Tudomány Ünnepe 2012

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Diákok az Akadémián, Nyitott kapuk - Magyar Tudomány Ünnepe 2012


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Diákok az Akadémián, Nyitott kapuk - Magyar Tudomány Ünnepe 2012
  • Date: Sat, 27 Oct 2012 10:39:50 +0200
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

*Tisztelt Tanárnő**/ Tanár Úr!***

Ebben az évben a */Felfedező tudomány/* a kiemelt témája és címe a Magyar Tudományos Akadémia idén november 5-e és 30-a között megrendezendő *Magyar Tudomány Ünnepe* (MTÜ) rendezvénysorozatának. A programokon a tudomány azon felismerései és felfedezései mutatkoznak meg, amelyek eredetien újat és az emberi tudást megalapozó, bővítő eredményeket hoznak.

Az előző évek tapasztalataiból kiindulva és sikerein felbátorodva idén ismét sor kerül a népszerű *Diákok az Akadémián* rendezvényre. 2012. november 8-án Trócsányi Zoltán fiatal akadémikus, a Debreceni Egyetem egyik kutatócsoportjának vezetője tart előadást */Az isten-részecske/ *címmel az MTA Székházának Dísztermében. A diákok érdeklődésére számot tartó, gazdagon illusztrált előadásban ismert elemi részecskék különleges tulajdonságairól, a természetben eddig meg nem figyelt részecskék laboratóriumi előállításáról lesz szó, továbbá arról a közismert nemzetközi újdonságról, hogy idén új részecskét fedeztek fel az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet(CERN) Részecskefizikai Laboratóriumában.

*A felfedező tudomány felfedezése: kutatóhelyek tárt kapukkal*címmel mutatja be kutatásait 2012. november 19-től november 23-igaz MTA kutatóintézet-hálózata. A 47 választható programon a tudományos kutatásokat és felfedezéseket, s azok keletkezésének helyszíneit és körülményeit ismerhetik meg az érdeklődők. A kutatók élményszerű tárlatvezetések és interaktív bemutatók, szemináriumok keretében ismertetik meg a diákokat a kutatómunka részleteivel, titkaival, a kutatás mindennapi teendőivel, és beszélgetnek a kutatáshoz kapcsolódó, személyes élményekkel fűszerezett kihívásokról.A fiatalokelőttfeltáruló kutatóközpontok felkelthetik érdeklődésüket a tudományos szakma különféle ágazatai iránt, az egyes tudományterületek megismerése által pedig segítik pályaválasztásukat és lehetséges elköteleződésüket a kutatói pálya felé.

A felnőtteknek és az ifjúságnak szóló változatos programok az MTA Székházában, az egyes kutatóközpontokban és az MTA területi bizottságainak termeiben zajlanak, amelyeken a részvétel ingyenes, ugyanakkor előzetes regisztrációhoz kötött. A személyes részvétel a Magyar Tudomány Ünnepén mélyíti és élettelivé teszi, a tanórák keretében átadott ismeretanyagot. A rendezvénysorozat friss hírei a www.mta.hu/tudomanyunnep <http://www.mta.hu/tudomanyunnep> oldalon olvashatók, további információ a tudomanyunnep AT titkarsag.mta.hu <mailto:tudomanyunnep AT titkarsag.mta.hu> e-mail címen és a 06 1/411 6321-es telefonszámon kérhető.

A Diákok az Akadémián programleírás és regisztráció <http://mta.hu/magyar_tudomany_unnepe_2012/?node_id=26200> -- 2012. november 8.

Kutatóhelyek tárt kapukkal programleírás és regisztráció <http://mta.hu/magyar_tudomany_unnepe_2012/?node_id=26202> -- 2012. november 19-23.

Bízunk benne, hogy a nem mindennapi helyszín és a tudomány új megközelítése okán az érdeklődők és a résztvevők soraiban köszönthetjük. Várjuk megtisztelő érdeklődésüket és mielőbbi jelentkezésüket.

Budapest, 2012. október 24.

Üdvözléssel:

a Magyar Tudomány Ünnepe szervezői



  • [Fizinfo] Diákok az Akadémián, Nyitott kapuk - Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Härtlein Károly, 10/27/2012

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page