Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Budapesti Szkeptikus Konferencia

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Budapesti Szkeptikus Konferencia


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Budapesti Szkeptikus Konferencia
  • Date: Thu, 01 Mar 2012 17:09:05 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

MEGHÍVÓ!

A Budapesti Szkeptikus Konferenciát idén kilencedik alkalommal rendezzük meg, a Műegyetem Fizikai Intézetében.

időpont: 2012. március 3.
helyszín: 111 Budapest, Budafoki út 8. F29-es tanterem
honlap:http://szkeptikus.bme.hu

Konferenciánk védnöke a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Célközönségünk az egyetemi hallgatók.

Állítólag a remény hal meg utoljára. Nehéz belátni, mi módon élheti túl a reménykedőt. Földiekkel játszó égi tünemény volt Csokonai korában, ám mára médiaipari termék lett. Csak be kell írni bármelyik keresőbe a bajunkat és válogathatunk a reménykeltő megoldások között.

Ilyenkor kellene a szkepszis, a megfontolt válogatás, ám általában a legtöbb reményt a legolcsóbban megoldás győz. Azért, mert ismeretek hiányában ez az optimum.

A szkepszis alapja tehát az ismeret, a tudás, de legalább a tudáshoz vezető út ismerete. A szükséges mindennapi ismeretekhez a médián keresztül vezet az út, ami jelenti a tudományos újságírást (tollal, mikrofonnal, kamerával), valamint a mértékadó hírforrások megbízhatóságát.

A kilencedik Budapesti Szkeptikus Konferencia visszatekintve az eddigiekre azt vizsgálja, hogy mennyire volt képes a média ezt a feladatát ellátni, és hogy mire képes jelenleg, mire számíthatunk a közeljövőben. Ehhez a vizsgálathoz szükség van egy olyan témakörre, amely képes az állatorvosi ló szerepére, mert az áltudományos praktikák számára ellenállhatatlanul vonzó. Sok ilyen van, ezek közül most a SUGÁRZÁSOK témakörét választottuk.

Az délutáni programunk központi eseményeként kerekasztal beszélgetést tervezünk a tudományos újságírás szerepéről, lehetőségeiről, törvényi szabályozásáról. Minden konferenciánkon szóba került a média szerepe, a média felelőssége. Ebben az évben az egész délutáni programot ennek a kérdésnek szentelnénk. Az írott sajtó, a rádió, a televízió, az internet milyen lehetőségekkel rendelkezik a tudományos ismeretterjesztésben és az áltudományos nézetek visszaszorításában? Milyen a törvényi szabályozás? Mit hoz ezen a téren a nemrég életbe lépett médiatörvény?


Meghirdettük egyúttal a Tiltott Találmányok Tárlatát-t, amely elszánt és agilis feltalálók jelentkezése esetén a szkeptikus objektivitás előre nem jósolható próbája lehet.

A szkeptikusok reménye a költőéhez hasonló: tudják, hogy nem győzhetnek, de bíznak abban, hogy képesek az áltudományt elfogadható szinten kordában tartani.


Füstöss László, Härtlein Károly, Orosz László
Műegyetem
Fizikai Intézet
a Konferencia szervezői




  • [Fizinfo] Budapesti Szkeptikus Konferencia, Härtlein Károly, 03/01/2012

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page