Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Vértes Attila (1934-2011)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Vértes Attila (1934-2011)


Chronological Thread 
  • From: Nagy Denes Lajos <nagy AT rmki.kfki.hu>
  • To: Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Vértes Attila (1934-2011)
  • Date: Wed, 4 Jan 2012 16:36:31 +0100 (CET)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Kedves Kollégák!

Megrendülten és mély fájdalommal tudatom, hogy életénaek 78. évében, 2011. december 31-én váratlanul elhunyt Vértes Attila Széchenyi-díjas vegyész, az ELTE nyugalmazott egyetemi tanára, emeritus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Attila tudományos tevékenysége mindvégig a kémia és a fizika határterületén mozgott, így igen jól ismert volt és nagy szeretetnek örvendett a fizikusok körében is. Fő kutatási területe a magkémia, ezen belül elsősorban a Mössbauer-spektroszkópia és a pozitronannihiláció volt. A Mössbauer-spektroszkópiában többek között foglalkozott a vas, az ón és az európium hiperfinom kölcsönhatásaival ötvözetekben, kompozit anyagokban, biomolekulákban, szervetlen sókban, organometallikus és koordinációs vegyületekben, magashőmérsékleti szupravezetőkben és számos további anyagcsaládban. Különös nemzetközi figyelmet keltettek a komplexképződés és az egyensúlyi folyamatok megértésére vonatkozó kutatásai különféle oldatokban.

A Mössbauer-spektroszkópusok között nemcsak számos monográfiájával, együttműködésével és emlékezetes előadásaival vívott ki magának tekintélyt, de azzal a ténnyel is, hogy ő volt az egész világon a legmagasabb (503) publikációszámmal rendelkező Mössbauer-spektroszkópus.

Különös súlyt fektetett a vegyészek és fizikusok együttműködésére. Meghatározó szerepe volt az MTA Radiokémiai Bizottságának létrehozásában, amelynek egy évtizeden át elnöke is volt. Hosszú időn át aktív tagja volt az MTA Fizikai Tudományok Osztályához tartozó több bizottságnak, így a Magyar Szinkrotron Bizottságnak és a Dubna Bizottságnak is.

Közvetlen, végtelenül szerény és megnyerő személyiségének emlékét megőrizzük.

Legközelebbi munkatársa, Kuzmann Ernő nekrológja magyarul az MTA honlapján:

http://mta.hu/mta_hirei/elhunyt-vertes-attila-129062/

angol nyelven pedig csatoltan található.

Nagy Dénes Lajos

Attachment: Obituary_A_Vertes.pdf
Description: Adobe PDF document



  • [Fizinfo] Vértes Attila (1934-2011), Nagy Denes Lajos, 01/04/2012

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page