Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Ortvay kollokvium

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Ortvay kollokvium


Chronological Thread 
  • From: Szommer Peter <szpl AT metal.elte.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Ortvay kollokvium
  • Date: Fri, 04 Nov 2011 09:17:22 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

ELTE Fizikai Intézet

ORTVAY KOLLOKVIUM

2011. november 10., csütörtök, 15 órakor
Az ELTE Pázmány Péter s. 1/A alatti épületében
földszinti 0.81 előadóban

Horváth Gábor (ELTE, Fizikai Intézet, Biológiai Fizika Tanszék)
"Poláros fény(szennyezés), zebrák, polarizációs felhodetektorok és
rovarcsapdák:
a kutatás, innováció, oktatás és ismeretterjesztés összhangja"


Kivonatos ismertetés:

Mint az ELTE Biológiai Fizika Tanszékére kiírt egyetemi tanári állásra pályázók egyike, legfobb kutatási, innovációs, oktatási és ismeretterjesztoi eredményeimet mutatom be, e négy alappillérbol egy-egy konkrét esettanulmányra
támaszkodva:

1. Kutatási eredményeimbol az egyik legérdekesebbet és legújabbat ismertetem, ami új magyarázattal szolgál azon régi rejtélyre, hogy miért csíkosak a zebrák. Megmutatom, hogy a zebracsíkos testmintázat egyik evolúciós jelentosége az lehet, hogy védelmet
nyújt gazdájának a polarotaktikus böglyökkel s más vérszívó rovarokkal szemben, melyek súlyos betegségek kórokozóit hordozzák. Rámutatok azon érdekes párhuzamra, amely a zebrák bögölyálló depolarizáló csíkmintázata és a poláros fényszennyezés egyik csökkentési módja között húzódik.
2. A vezetésem alatt álló Környezetoptika Laboratóriumban született kutatási eredmények gyakorlati hasznosításaiként példáknak hozom föl a polarizációs felhodetektorunkat, amit az Atlanti óceánon próbáltunk ki a nemzetközi Polarstern expedíción, és szólok az Európai Uniós támogatással megvalósított fénypolarizációs bögölycsapda-családunkról is.
3. Oktatómunkám egy részét híven tükrözik a Biomechanika és Biooptika egyetemi tankönyveim, oktatási terveim illusztrálásaként pedig fölvázolom az írás alatt álló Környezet-biofizika tankönyvem tematikáját. A kutatói utánpótlásnevelés kapcsán elmesélem egyik legsikeresebb tanítványom, Hegedüs Ramón esetét, akivel 8 évig kutattam együtt, miközben tudományos diákkörösöm, diplomanduszom majd doktoranduszom volt, s 16 angol és 6 magyar publikációt írtunk, jelenleg pedig Marie Curie-ösztöndíjjal kutat külföldön.
4. Annak igazolására, hogy úgy szakmailag, mint a nemzetközi szintu innováció céljából is érdemes magyar nyelvu tudományos ismeretterjeszto közleményeket írni, elmondom, miként vezetett az Élet és Tudományban közölt egyik cikkem egy hároméves, 1 millió Euro összegu EuFp7-es kutatás-fejlesztési támogatás elnyeréséhez, ami lehetové tette a két szabadalommal is védett polarizációs bögölycsapdáink prototípusainak kifejlesztését.




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page