Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Ortvay kollokvium

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Ortvay kollokvium


Chronological Thread 
  • From: Szommer Peter <szpl AT metal.elte.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Ortvay kollokvium
  • Date: Fri, 21 Oct 2011 13:14:02 +0200
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

ELTE Fizikai Intézet

ORTVAY KOLLOKVIUM

2011. október 27., csütörtök, 15 órakor
Az ELTE Pázmány Péter s. 1/A alatti épületében
földszinti 0.81 előadóban

Meszéna Géza (ELTE, Fizikai Intézet, Biológiai Fizika Tanszék)
"Miért van annyiféle állat? Miért olyan nehéz kérdés ez"


Kivonatos ismertetés:

Körülbelül mostanára érett meg a helyzet arra, hogy az ökológia és az evolúció tudományának legyen egy az elméleti fizikával összehasonlítható egységes alapokon álló keretelmélete. Ennek kialakításában igyekszem - kollégáimmal együtt - magam is részt venni. Érdeklődésem alapiránya a versengés és együttélés viszonya: min múlik az, hogy nem az egy legeslegjobb faj nyeri meg a létért való küzdelmet?

A kérdés evolúciós oldalán legfontosabb invenciónk az ,,adaptív dinamika": az evolúció dinamikája annak a szisztematikusan figyelembe vételével, hogy az evolúciós folyamat visszahat az őt meghatározó fitnesz-függvényre. Matematikai szempontból a dolog lényege e dinamika lehetséges fixpontjainak klasszifikációja. Módszertani szempontból ennél talán lényegesebb az, hogy a fitnesz az elméletnek nem egy önkényesen definiált inputja, hanem leszármaztatott mennyiség, amely következménye az egyedek kölcsönhatásaira és demográfiájára tett feltevéseknek. A biológiai szempontjából legfontosabb következmény pedig az, hogy az így tekintett evolúció természetes módon elágazó folyamat - ami nincs így, ha a fitnesz-függvény egy rögzített potenciál, amikor is mindenki mindenkivel versenyben van.

Az ökológián belül a szokásos válasz a címbéli első kérdésére az, hogy a sokféle állat sok különböző ,,ökológiai fülkében", niche-ben él, mindegyikük a saját niche-én belüli versenyt nyeri meg, e niche-ek pedig egy valamiféle ,,niche-tér" részhalmazai. A problémát a keretelmélet hiánya teszi kezelhetetlenné: senki sem lehet biztos abban, mi is az, hogy niche. Az adaptív dinamika elméletével összhangban javaslatot tettünk a ,,niche-elmélet" matematikai kiépítésére: természetesen ez is a környezetre való visszahatás gondolatán alapul.

Az elmúlt évtized empirikus szempontból is áttörést hozott a fajkeletkezés kutatásában. Az alapirány a visszatérés az eredeti darwini képhez: a valami újhoz (egy másik niche-hez) való alkalmazkodás az elágazó evolúció alapja. S ez éppen az, amiről az elméleteink szólnak.



Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page