Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Latogatas a CERN-be

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Latogatas a CERN-be


Chronological Thread 
  • From: Dezso Horvath <horvath AT rmki.kfki.hu>
  • To: fizinfo <Fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Latogatas a CERN-be
  • Date: Sat, 30 Apr 2011 11:19:02 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Tisztelt Kollégák!

Amióta megindult a Nagy hadron-ütköztető, örvendetesen megnőtt a hazai érdeklődés a CERN megtekintésére. A CERN évente 20-30 ezer látogatót fogad, általában fél évre előre be van teljesen táblázva. 2-3 személy esetleg csatlakozhat egy amúgy is tervezett csoportba, de egy nagyobb (pl autóbusznyi) csapatnak komoly logisztikai előkészítésre van szüksége. Erre szolgál a CERN látogató-szolgáltatása, amelyre a következő lapon lehet bejelentkezni:

http://outreach.web.cern.ch/outreach/visites/index.html

Megfelelő engedély és idegenvezetők nélkül a CERN-be nem lehet belépni. A látogatásokra elvben hétfőtől szombatig van lehetőség, 9 és 17 óra között, de a szombat az igazi látogatónap. A látogatókat általában 12-fős csoportokra osztva lehet körbevinni, és a pillanatnyi helyzettől függ, mit lehet megnézni, rengeteg a látnivaló. A gyorsítókhoz lemenni általában nem lehet, az egyetlen kivétel az Antiproton-lassító, amelyet berendeztek látogatók fogadására.

Általában érdemes egy genfi kirándulás szervezését azzal kezdeni, hogy egy évvel korábban feliratkozunk a CERN-re, vagy ha kevesebb idő áll rendelkezésre, a CERN-látogatás esetleges még szabad időpontjához igazítjuk a időbeosztásunkat. Ha megvan a CERN Visits Service hozzájárulása, szívesen segítünk magyar idegenvezetők beszervezésében a kint dolgozó magyar kutatók közül.

Üdvözlettel: Horváth Dezső

  • [Fizinfo] Latogatas a CERN-be, Dezso Horvath, 04/30/2011

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page