Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Asztrotájkép vándorkiállítás Szegeden - meghívó

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Asztrotájkép vándorkiállítás Szegeden - meghívó


Chronological Thread 
  • From: Garami Ádám György <garamiad AT gmail.com>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Asztrotájkép vándorkiállítás Szegeden - meghívó
  • Date: Thu, 03 Feb 2011 10:24:05 +0100
  • Domainkey-signature: a=rsa-sha1; c=nofws; d=gmail.com; s=gamma; h=message-id:date:from:reply-to:organization:user-agent:mime-version :to:subject:content-type:content-transfer-encoding; b=XQ3B0PNeKql07vRN9qDj1jhyDsO0h16PIOeylhtZJNBdePDgGwfO2DRDfgBHbJ4416 phNVTVrBN+m7wnYgzWTs5fce7BLHSVq1wK2z7D2VbCnln1BIt01FAM9PMKAfwE8NryBg NR5ltpyiAfk4EWVf4GeAtg5mzBRgpNxpE6pBo=
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: at home

Kedves Barátunk!

A világ éjszakai arcát bemutató, "The World At Night" nevű világméretű projekt keretében zajló asztrotájkép vándorkiállítás Szegedre érkezik. A Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportjának szervezésében a tárlatot 2011. február 4-től március 31-ig a Fekete házban (Szeged, Somogyi u. 13.) lehet majd megtekinteni. A Csillagászat Nemzetközi Éve (2009) alkalmából létrejött tárlat Párizsból indult, és azóta mintegy harminc országba jutott el. A kollekció hazánkban nagy sikerrel debütált a Magyar Nemzeti Múzeumban, és azóta folytatja országjáró körútját. Az asztrotájképeket felvonultató kiállítás csillagászati és földrajzi szemléletű fotózási stílust egyesít, azaz nappalról ismerős tájakat, városokat, nevezetességeket mutat be csillagos égi háttérrel, égitestekkel együtt.

A legjobbnak tartott asztrotájkép-fotósokat összefogó szervezet, a TWAN jelenleg 32 tagot számlál. Kiállítási anyaguk remek válogatás munkáikból. Mindenki magával hozta nemzetének kulturális örökségét és egyéni fényképezési stílusát.

Megtekinthetjük többek között az amerikai nemzeti parkok felett átívelő Tejutat, iráni, török tájak és csillagképek együttesének kompozícióját, a világ nagy obszervatóriumainak látványát csillagos égi háttérrel, a Földünk déli féltekéje felett ragyogó konstellációkat, az UNESCO-világörökségek éjszakai arcát, valamint a szemünknek oly' kedves hazai tájakat a csillagos égbolttal egyetemben - a társaság magyar tagja, Ladányi Tamás jóvoltából.

A kiállítás a hétfői szünnap kivételével minden nap 10 és 17 óra között tekinthető meg. A belépőjegyek árai megegyeznek a Fekete ház szokásos áraival:

Felnőtt: 400,- Ft
Diák, 70 év alatti nyugdíjasok: 200,- Ft
Diák csoportos 10 főtől: 100,- Ft/fő
Családi jegy (maximum 5 főig, 2 szülő + 3 gyerek): 700,- Ft

A kiállítást a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai tagsági kártyájuk felmutatásával szintén kedvezményesen, 200,- Ft-ért nézhetik meg.

A tárlatvezetés díja a belépőjegyek árán felül személyenként 100,- Ft (szervezett csoportok esetében 20 főig kell kifizetni ezt az összeget, felette ingyenes). Tárlatvezetést hétköznap 16 órakor, hétvégén pedig 11, 13, ill. 15 órakor tartanak a Helyi Csoport tagjai, csoportok esetében pedig nyilván van lehetőség ettől eltérő időpontot is megbeszélni. Természetesen a kiállítás megtekinthető tárlatvezetés nélkül is, azonban ajánlott a részvétel, hiszen egyrészt sok hasznos és érdekes információval lehet gazdagodni egy-egy ilyen alkalmon, kérdéseket lehet feltenni, másrészt a tárlatvezetésből befolyó bevétel teljes egészében a szegedi csillagászati élet támogatására kerül felhasználásra.

A kiállítást dr. Szatmáry Károly habil. egyetemi docens, a fizikai tud. kandidátusa, a Szegedi Csillagvizsgáló vezetője nyitja meg. A Móra Ferenc Múzeum részéről felszólal dr. Tóth István főmúzeológus, történész, a Fekete ház igazgatója. A kiállítás megnyitójára február 4-én (pénteken) 16 órakor kerül sor, melyen a protokolláris felszólalások mellett filmvetítéssel vegyített előadást tart Ladányi Tamás a kiállítás képanyagának keletkezéséről, a TWAN asztofotós mozgalom céljairól, tagjairól, legújabb eredményeiről. A megnyitón a részvétel díjtalan.

A kiállítás plakátja elérhető az alábbi címen:

http://www.stud.u-szeged.hu/Garami.Adam.Gyorgy/TWAN_Szeged_RGB.jpg

Sok szeretettel várunk mindenkit!

Garami Ádám György
MCSE SZHCS vezetője



  • [Fizinfo] Asztrotájkép vándorkiállítás Szegeden - meghívó, Garami Ádám György, 02/03/2011

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page