Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Akit nem zavarnak a tudományos érvek, és a tények sem...

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Akit nem zavarnak a tudományos érvek, és a tények sem...


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Akit nem zavarnak a tudományos érvek, és a tények sem...
  • Date: Sun, 02 May 2010 13:43:06 +0200
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

A zöldombudsman nem sietne úgy az atommal
2010.04.22. 20:40 - MTI

Az atomenergia felhasználása mellett szóló műszaki, technikai érveket nem vitatja, de a jövőre nézve veszélyesnek tartja a nukleáris technológiát a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Fülöp Sándor a Paksi Iparos és Vállalkozói Kör vendégeként arról beszélt, hogy energiatakarékossági intézkedésekre kellene költeni az atomerőmű bővítésére szánt pénzt.

Néhány évtized, legfeljebb száz év, amíg az atomenergiát ebben a formájában használni tudja az emberiség, az viszont több ezer év, amíg felhasznált fűtőanyag és az erőművek elvesztik a veszélyességüket. Azt nem tudhatjuk, hogy akik utánunk jönnek képesek lesznek-e ezt őrizni. Azt sem tudni, hogy lesznek-e megfelelő társadalmi körülmények, hiszen ha visszatekintünk az emberiség történelmére, de még húsz év is alig volt, amíg teljes nyugalom volt és az állam meg tudta szervezni az ilyen szolgáltatásokat, mondta Fülöp Sándor.
hirdetés

Arra a kérdésére, hogy mivel lehet kiváltani a nukleáris energiatermelést, azt mondta, kétségtelen, hogy még a klímával foglalkozó környezetvédők között is vannak olyanok, akik azt mondják, hogy nem reális a klíma-célkitűzések teljesítése atomenergia nélkül. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azonban úgy látja, hogy az a pénz, amit Paks bővítésére költenek, bőven elegendő lenne olyan energiatakarékossági intézkedésekre, elsősorban lakásszigetelésre, amik feleslegessé tennék a pluszenergiát, ami a bővítésből származna. Rohamosan válnak olcsóbbá az alternatív energiák, tette még hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az atomerőművek alkalmazói azzal érvelnek, hogy a nukleáris áramtermeléskor kis mennyiségű, precízen nyilván tartott és biztonságosan elhelyezhető hulladék keletkezik, azt mondta, hogy ezek mérnöki szempontok, az általa vezetett hivatal viszont nem ez alapján, hanem más tudományágak alapján alkot véleményt. A társadalomtudományban pedig fontos szerepet játszik az elővigyázatosság elve.

Elmondta, több, erről a témáról szóló vitában vett részt kiváló professzorokkal, szakemberekkel, akik kétségtelenül betartják saját szakmájuk szabályait, de a kérdés továbbra is az, hogy mit fognak szólni az unokáink, ükunokáink a rájuk rakódott teherhez, aminek a hasznát már nem élvezik. Ezt nem lehet cáfolni műszaki, mérnöki érvekkel, húzta alá.



  • [Fizinfo] Akit nem zavarnak a tudományos érvek, és a tények sem..., Härtlein Károly, 05/02/2010

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page