Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Dancsó Béla: Holdséta - élő előadás az interneten

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Dancsó Béla: Holdséta - élő előadás az interneten


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Dancsó Béla: Holdséta - élő előadás az interneten
  • Date: Thu, 01 Oct 2009 21:00:06 +0200
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>


Dancsó Béla: Holdséta - élő előadás az interneten
2009. október 2-án (pénteken) 18 órától, Tátról

www.galileowebcast.hu

A holdraszállás története és ami mögötte van... A NASA Apollo-programja után 40 évvel az űrkutatók merész álmokat szövögethetnek. Talán a következő években ismét ember léphet a Holdra, talán megkezdődhet kísérőnk alapos feltérképezése, állandó holdbázis építése, s a kutatók az égitestet "ugródeszkának" is használhatják az első ember Marsra utazásához. A tervek kétségkívül ambiciózusak, csakúgy mint ahogy az volt Kennedy elnök 1961 májusi beszéde is. "Hiszem, hogy nemzetünknek kell elérnie a célt, még mielőtt ez az évtized véget ér, hogy embert jutassunk a Holdra, és biztonságban vissza is hozzuk a Földre. Nincs olyan űrprogram, ami nagyobb hatással lesz az emberiségre..." - mondta az USA akkori elnöke a Kongresszus előtt.

Kennedy és Armstrong történelmet írtak. De ki emlékszik már az Apollo 8, 9 vagy a 16, 17-es számú küldetésekre? Tudjuk-e ki volt az az űrhajós, aki golfozott a Holdon, vagy aki először pillantotta meg a Holdnak a Földről soha nem látható túlsó oldalát? Tudjuk, ki lépett elsőként a Hold felszínére, de ki volt az, aki utoljára? Dancsó Béla előadása segítségével felfrissíthetjük ismereteinket. Néhány évvel ezelőtt megjelent könyve nem csak az apró tények szerelmeseit képes lázba hozni, az űrkutatás és a műszaki-tudományos fejlődés egy különösen élénk, izgalmas korszakát tárja elénk rendkívüli alapossággal. Mindebből másfél-két órában élőben is részesülhetnek, akik ellátogatnak az előadásra 2009. október 2-án 18 órára a Táti Kultúrház és Könyvtárba (Móricz Zsigmond u. 2.), vagy a képernyő elé ülnek, és a www.galileowebcast.hu címre kattintanak.

Az élő adásunkig a szeptember 25-ei Kutatók Éjszakája keretében a BME Fizikai Intézetében elhangzott előadások láthatók felvételről.

www.galileowebcast.hu



  • [Fizinfo] Dancsó Béla: Holdséta - élő előadás az interneten, Tepliczky István, 10/01/2009

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page