Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Palyazati felhivas dubnai egyuttmukodesre

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Palyazati felhivas dubnai egyuttmukodesre


Chronological Thread 
  • From: "Dezso Horvath, Budapest: +36 1 392-2755" <horvath AT rmki.kfki.hu>
  • To: fizinfo <Fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Palyazati felhivas dubnai egyuttmukodesre
  • Date: Wed, 6 May 2009 20:16:37 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Tisztelt Kollégák!

Elnézést kérek azoktól, akik ezt a felhívást többször is megkapják.

Üdvözlettel: Horváth Dezső
==========================================================

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

1. Bevezetés

A Magyar Tudományos Akadémia és a dubnai (Oroszország) Egyesített Atommagkutató Intézet (EAI) 2005. január 28-án, a korábbi szerződésük meghosszabbításaként, határozatlan időre szóló tudományos együttműködési szerződést kötött. Az együttműködés lehetőséget ad magyar kutatók részére az EAI egyes nagyberendezéseinek használatára, valamint az EAI kutatóival közösen végzendő tudományos együttműködési projektekre. Az MTA és EAI megállapodása a következő együttműködési területeket jelöli meg:

- az EAI Neutronfizikai Laboratóriumában működő IBR-2 impulzus-neutronforrás felhasználása,

- az EAI Magreakciók Laboratóriumában működő nagyenergiájú iongyorsítók nyalábjának felhasználása,

- az EAI munkatársaival közösen végzendő egyéb kutatómunka.

Az együttműködés céljaira 2009. évben az MTA 15 millió forint éves keretösszeggel rendelkezik, amelyet az NKTH várhatóan további mintegy 13 MFt-tal egészít ki. A teljes keretösszegből 13 MFt-ot az MTA az EAI rendelkezésére bocsát, a fennmaradó keretből az alábbiakban részletezett szabályok szerint, pályázati úton lehet támogatáshoz jutni. A nyertes pályázatok a pályázat terhére kifizetést legkorábban 2009. július 1-től számolhatnak el.

2. A pályázat kiírója

A pályázatot a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából az MTA Dubna Bizottság írja ki és azok elfogadásáról független bírálók véleménye alapján dönt. A pályázatok megvalósíthatóságáról a hazai elfogadás után a MTA-EAI Közös Koordinációs Bizottság hoz döntést. A pályázatok elfogadottnak és megvalósíthatónak e két bizottsági döntés után tekinthetők.

3. A pályázat célja

A pályázat általános célja az, hogy az MTA és az EAI között érvényben lévő együttműködési szerződést tartalommal töltse meg. A pályázat alapján létrejövő éves vagy több évre szóló projektek olyanok legyenek, amelyek elmélyítik az együttműködést a magyarországi kutatóhelyek és az EAI laboratóriumai között. A pályázat lehetőséget biztosít a magyar kutatóknak arra, hogy eredményességük fokozása érdekében felhasználhassák az EAI-ben működő nagyberendezéseket (impulzusüzemű neutronforrás, közepes energiájú részecskegyorsítók), valamint együttműködéseket építsenek ki az EAI elméleti és kísérleti kutatócsoportjaival. A pályázat kiemelten támogatja fiatal kutatók részvételét az együttműködésben, és lehetőséget biztosít arra, hogy PhD hallgatók megismerkedhessenek az EAI-ben folyó kutatási tevékenységgel.

4. A pályázatban támogathatók köre

A pályázatban állami és államilag elismert kutatóintézetek és felsőoktatási intézmények oktatói és kutatói vehetnek részt.

5. A pályázatban támogatható tevékenységek

A pályázatban támogatható együttműködéseknek több formája is lehetséges.

A. Pályázni lehet az EAI-ban működő nagyberendezések használatára. Ezek a nagyberendezések az alábbiak:

- A Frank Neutronfizikai Laboratóriumban (Frank Laboratory of Neutron Physics, FLNF) működő IBR-2 impulzusüzemű neutronforrás,

- A Fljorov Magreakciók Laboratóriumban (Flerov Laboratory of Nuclear Reactions, FLNR) működő U-400, U-400M és IC-100 iongyorsítók (ciklotronok).

A nagyberendezéseket működtető laboratóriumok mellé az MTA elnöke magyar részről témafelelősöket nevez ki. A témafelelősök olyan magyar kutatók, akik jól ismerik a helyi viszonyokat és lehetőségeket. A nagyberendezések felhasználási szándékát a pályázat benyújtása előtt a témafelelősökkel egyeztetni kell. A témafelelősök feladata az, hogy segítsenek a pályázóknak a realitásoknak megfelelő pályázatok elkészítésében.

A pályázatok elfogadását követően az egyes laboratóriumokat érintő pályázatok igényeit a témafelelősök összegzik, és az igények ismeretében egyeztető tárgyalásokat folytatnak a laboratóriumok igazgatóival, vagy az igazgatók által erre a feladatra kijelölt megbízottakkal. A tárgyalások eredményeképpen az éves feladatokat és azok költségvetését tartalmazó szerződések születnek. A laboratóriumok e szerződések alapján kapják meg az év elején az MTA számára rendelkezésre álló összeg megfelelő hányadát. A kapott összeget a laboratóriumok egyrészt a magyar célokkal összhangban lévő hosszabb távú fejlesztésekre, másrészt a magyar programban szereplő éves feladatok végrehajtására fordítják.

A magyar részről ilyenformán elfogadott kutatási feladatok nem jelentik automatikusan azok laboratóriumi befogadását. Az egyes laboratóriumokban működő nemzetközi szakmai zsűrik döntik el a feladatok elvégezhetőségét, végrehajtásuk sorrendjét és idejét: a magyar kutatóknak ? a nemzetközi szokásoknak megfelelően ? előzetesen angol nyelven be kell nyújtaniuk a kutatási tervet.

B. Pályázni lehet a nagyberendezések felhasználását nem érintő, elméleti és/vagy kísérleti kutatómunka mobilitási támogatására. Ez a pályázati lehetőség azt a célt szolgálja, hogy a magyar kutatóknak, kutatócsoportoknak módjuk legyen arra, hogy részt vegyenek az EAI-ben folyó élenjáró elméleti és kísérleti kutatásokban.

- Pályázatot lehet benyújtani az együttműködéssel kapcsolatos utazási-, biztosítási- és szállodaköltségek, valamint a napidíjak fedezetére. Pályázni lehet a magyar együttműködők Dubnába utazásának, illetve az EAI-beli együttműködő partnerek Magyarországra utazásának finanszírozására. A projekt nem mobilitási jellegű költségeit az együttműködő felek egyéb forrásokból fedezik.

- Pályázat nyújtható be a magyarországi eszközfejlesztésben résztvevő dubnai partnerek fogadásával kapcsolatos mobilitási költségekre.

- Pályázni lehet Dubnából érkező, vagy Dubnába utazó PhD hallgatók, fiatal kutatók mobilitási költségeire. Ezen belül kiemelt támogatást élvez az együttműködés témáihoz kapcsolódó tanfolyamokon, iskolákon való részvétel.

- A pályázat terhére az EAI által finanszírozott eszközfejlesztésekben is részt vehetnek magyar kutatók.

- Pályázat nyújtható be a dubnai együttműködéshez kötődő, más nemzetközi nagyberendezéseken végzett kísérletek mobilitási költségeinek fedezésére. Ebből azonban csak a magyar szerződő féllel jogviszonyban álló kutatók mobilitási költsége fedezhető.

- Pályázat nyújtható be a dubnai együttműködések során nyert eredmények bemutatása céljából tervezett konferencialátogatások finanszírozása érdekében.

A pályázatok a fenti lehetőségek bármilyen kombinációját tartalmazhatják.

6. A pályázati részvétel szabályai

Pályázatot bármely, magyarországi kutatóhellyel vagy felsőoktatási intézménnyel munkaviszonyban álló oktató vagy kutató benyújthat a kutatóhely vezetőjének ellenjegyzésével.

Pályázni négy évet meg nem haladó futamidejű programokkal lehet.

A nagyberendezések használatával kapcsolatos pályázatokat előzetesen egyeztetni kell a laboratórium hazai témafelelősével. A nagyberendezéseket nem igénylő együttműködési szándékok esetén a pályázatot előzetesen egyeztetni kell az EAI partnerrel. Az egyeztetés tényét a pályázat benyújtásakor nem kell igazolni, de megnyert pályázat esetén az MTA-EAI Közös Koordinációs Bizottság csak egyeztetett pályázatok megvalósításához járul hozzá. Az egyeztetésekhez az MTA Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya és a témafelelősök segítséget nyújtanak.

7. A pályázat tartalma

A pályázatot angol nyelven kell benyújtani. A pályázatnak tartalmaznia kell az alábbiakat:

- a téma megnevezése magyar és angol nyelven,

- a hazai témavezető neve, munkahelye, a munkahely címe, telefonja, fax száma, e-mail címe,

- a dubnai témavezető (együttműködő partner) neve, munkahelye, a munkahely címe, telefonja, fax száma, e-mail címe,

- az együttműködésben résztvevő dubnai laboratórium megnevezése,

- a projekt kezdésének és befejezésének időpontja,

- a hazai résztvevők neve, munkahelye, munkahelyi címe, telefonja, fax száma, e-mail címe,

- a hazai témavezető és a hazai résztvevők szakmai életrajza, 10-10 legfontosabb publikációjuk bibliográfiai és hivatkozottsági adatai, valamint a világhálóról pdf formátumban letölthető publikációs és hivatkozási listájuk elérési címe,

- a tervezett kutatási program részletes leírása, ütemterve, több éves projekt esetén évenkénti ellenőrzési pontok megjelölésével. A programban térjen ki az előzmények bemutatására, a Dubnában és Magyarországon rendelkezésre álló eszközök, lehetőségek, mérőberendezések, a projekt végrehajtásához szükséges egyéb pénzügyi források, stb. ismertetésére. Indokolja meg, miért előnyös a projekt EAI-együttműködésben történő végrehajtása. A nagyberendezései mellett tervezett kísérletek esetén az egyes kísérletek részletes tervét nem kell a pályázatban szerepeltetni, viszont röviden vázolni kell a kutatások általános koncepcióját és ennek fényében meg kell jelölni a laboratórium tudományos infrastruktúrájában a laboratórium számára rendelkezésre bocsátott éves keret terhére esetleg igényelt fejlesztéseket.

A pályázathoz költségtervet kell mellékelni, éves bontásban, amely az alábbi felsorolásból értelemszerűen tartalmazza az adott pályázatra vonatkozó tételeket:
- a nagyberendezések használatának tervezett időtartamát,
- a tervezett egy hónapnál rövidebb időtartamú utazások számát és azok időtartamát (Magyarországról Dubnába, Dubnából Magyarországra, közös célból harmadik félhez),
- a tervezett egy hónapnál hosszabb időtartamú utazások számát és azok időtartamát (Magyarországról Dubnába, Dubnából Magyarországra),
- a közös kutatások eredményeinek publikálásával és a konferenciákon való részvétellel kapcsolatos költségeket.

Az MTA és az EAI közötti megállapodás értelmében a projekt teljes összegét 15% általános infrastrukturális (rezsi) költség terheli, amit a pályázatban nem kell figyelembe venni, vagyis abban a költségterv valamennyi tételét az EAI általános infrastruktúrájának költsége nélkül kell megadni. Az FLNF és a FLJAR tudományos infrastruktúrájának a laboratóriumok éves keretéből történő fejlesztéséről a két laboratóriummal kapcsolatot tartó és az MTA elnöke által megbízott témafelelősök javaslatai alapján az MTA-EAI Közös Koordinációs Bizottság állapodik meg minden év április 30-ig, így e fejlesztések költségei az egyes pályázókkal kötött szerződésekben nem szerepelnek, minthogy azok általában nem is rendelhetők egyetlen szakmai pályázathoz.

8. A pályázat benyújtásának módja
A pályázatokat a következő módon kell benyújtani:
- elektronikusan a Dubna Bizottság részére a dubnabizottsag AT rmki.kfki.hu
email-címre
- továbbá egy aláírással hitelesített példányban, ajánlott levélként, a következő címre:


Magyar Tudományos Akadémia,
Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya (NKF)
Dubna-pályázat
1051 Budapest, Nádor utca 7.

A pályázat benyújtásának határideje: 2009. május 31. A beküldés időpontja a postabélyegző dátuma és az elektronikus levélen regisztrált elküldési időpont közül a későbbi.

9. A pályázatok értékelése és az értékelés szempontjai

- A pályázatoknak mindazon adatokat tartalmazniuk kell, amelyek a fenti kiírásban szerepelnek.
- A pályázatokat elektronikus úton és nyomtatott formában egyaránt be kell adni.
- A nyomtatott formában beadott pályázatokat összefűzve, oldalszámozással és aláírásokkal ellátva kell benyújtani.
- A formailag nem megfelelő pályázatokat a Dubna Bizottság elutasítja.
- Az értékelés során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyben fiatal (35 év alatti) kutatók vagy PhD hallgatók is részt vesznek.
- A pályázatok hazai elfogadásáról az MTA Dubna Bizottság dönt.
- A hazai döntést követően a laboratóriumok témafelelősei tárgyalásokat folytatnak az EAI laboratóriumaival, majd a tárgyalások eredményét szerződés-javaslat formájában rögzítik.
- A pályázatok megvalósíthatóságáról és befogadásáról az MTA-EAI Közös Koordinációs Bizottság hoz végleges döntést.

10. A pályázatok lebonyolítása

Sikeres pályázat esetén a magyar pályázó fél megállapodást köt az MTA-val. Az odaítélt támogatás - az MTA egyetértésével - a pályázó által megjelölt intézményi számlára kerül. A rendelkezésre bocsátott támogatásról a megállapodásban meghatározott határidőig el kell számolni.

Többéves pályázatok esetén az első éves pályázati támogatás kerül az aktuális évben átutalásra, a további évekre megítélt összeg támogatási tervnek minősül. A további évek átutalásairól minden évben a Dubna Bizottság hoz döntést az adott pályázati teljesítés, és az MTA által rendelkezésre bocsátott összeg figyelembe vételével. Az előző évi támogatás elszámolásáig a következő évi támogatás nem bocsátható rendelkezésre.

Az intézményi számlákról az adott intézmény belső szabályai által megszabott módon kerülhet sor kifizetésre. A számlát kezelő intézmény számlakezelési (rezsi) költség címén a pályázati forrás terhére maximálisan 10% költséget számíthat fel (ez független az EAI 15%-os rezsikeretétől). A projekttervben vállalt feladatok időarányos végrehajtásáról, valamint a pályázati támogatás felhasználásáról éves jelentésekben kell beszámolni a Dubna Bizottságnak. Az éves jelentések beadásának határideje minden esetben megegyezik az éves pályázatok beadásának határidejével. A rész- és zárójelentéseket a pályázat benyújtásával azonos módon kell eljuttatni elektronikus és aláírással ellátott írásos formában a Dubna Bizottság részére.

Az év során fel nem használt összegek a Dubna Bizottság döntése alapján vagy visszafizetendők, vagy pedig a következő éves feladatok teljesítésére felhasználhatók.

11. További információk
A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás kérhető az alábbi telefonon vagy e-mail címen:

Dr. Horváth Dezső, a Dubna Bizottság elnöke
telefon: (1) 392-2755
e-mail:
horvath AT rmki.kfki.hu

Az FLNF mellé rendelt témafelelős elérhetősége:
Dr. Nagy Dénes Lajos
telefon: (1) 392-2517
e-mail:
nagy AT rmki.kfki.hu

A FLNR mellé rendel magyar témafelelős elérhetősége:
Dr. Havancsák Károly
telefon: (1) 372-2853
e-mail:
havancsak AT ludens.elte.hu


Az EAI hivatalos honlapja, ahol az intézetről, és az intézetben működő nagyberendezésekről lehet információhoz jutni:
http://wwwinfo.jinr.ru/JINR-info-e.htm


  • [Fizinfo] Palyazati felhivas dubnai egyuttmukodesre, Dezso Horvath, Budapest: +36 1 392-2755, 05/06/2009

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page