Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Polaris TV a "100 óra csillagászat" hetében

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Polaris TV a "100 óra csillagászat" hetében


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Polaris TV a "100 óra csillagászat" hetében
  • Date: Tue, 31 Mar 2009 10:39:59 +0200
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>


A Csillagászat Nemzetközi Éve egyik fontos eseménysorozatához érkeztünk e héten: csütörtöktől vasárnapig közel folyamatos adást sugárzunk a Polaris TV-ben, részben a "100 óra csillagászat" nemzetközi webcast közvetítéseit átvéve, de kiemelt eseményként ápr. 4-án (szombaton) 16-20 óra között önálló magazinműsorral is jelentkezünk. További részletek a következő napokban, addig is az érdeklődők figyelmébe ajánljuk immáron szokásos heti előadásainkat.

Ezek helyszíne a Polaris Csillagvizsgáló (http://polaris.mcse.hu), ahol szeretettel várunk mindenkit. A távolabbiak számára az előadásokat élőben közvetítjük a http://www.polaristv.hu címen.

--------------------------------------------

2009. márc. 31., kedd, 19 órától:

Kálmán Béla: Meridiánok Itáliában
(Kulin György Csillagászati Szabadegyetem)

Nem túl közismert, hogy az 1600-1700-as években a katolikus egyház érdekelt volt csillagászati megfigyelésekben, pontosabban a Nap járásának ismeretében. Ez határozta meg ugyanis az alapvető ünnepnek számító húsvét időpontját. Európa, de főleg Itália több temploma ezért a Nap megfigyelésére szolgáló meridiánokkal van felszerelve. Előadónknak ezekből négyet volt szerencséje meglátogatni az elmúlt évben. A hatalmas "napórák" működéséről, történetükről, a velük kapcsolatos eredményeikről hallhatunk.

--------------------------------------------

2009. ápr. 1., szerda, 19 órától:

Dávid Gyula: Feltámadás a hőhalálból - a struktúrák eredete
(Kozmofizika 2009: Megmondták a csillagok - égből kapott fizika)

Az egyik korábbi előadásban volt már szó a hőhalálról, amelynek majdani bekövetkeztét száz évvel ezelőtti eleink a világ végével azonosították. Annál nagyobb volt a meglepetés, amikor a kozmikus múlt ereklyéi között rábukkantak a hajdan ténylegesen létezett hőhalál-állapot maradványaira. A világ tehát sikeresen feltámadt a hőhalálból, és ma elevenebb, mint valaha. Milyen fizikai folyamatok tették lehetővé ezt a feltámadást, milyen lépesekben ment ez végbe, és mit szól mindehhez a termodinamika második főtétele?

--------------------------------------------


Az előadások között pedig ajánljuk Médiatárunkat, amelybe korábbi előadásaink, közvetítéseink folymatosan körülnek föl: http://www.mcse.hu/multimedia



  • [Fizinfo] Polaris TV a "100 óra csillagászat" hetében, Tepliczky István, 03/31/2009

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page