Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Globe at Night 2009 - kapcsolódj be Te is a fényszennyezés felmérésébe!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Globe at Night 2009 - kapcsolódj be Te is a fényszennyezés felmérésébe!


Chronological Thread 
  • From: Nyerges Gyula <jsa AT mcse.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Globe at Night 2009 - kapcsolódj be Te is a fényszennyezés felmérésébe!
  • Date: Mon, 16 Mar 2009 17:03:51 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Idén negyedik alkalommal hirdetik meg azt a Globe at Night elnevezésű világméretű megfigyelőakciót, amelynek keretében iskolás csoportok, családok és önkéntesek bevonásával mérik fel az éjszakai égbolt állapotát. Az akció időszaka ebben az évben március 16. és 28. közé esik.


Amennyiben olyan helyen, irányban és időszakban világítunk, ahol és amikor a fényre nincs szükség, vagy kevesebb megvilágítás is elegendő lenne, akkor feleslegesen fogyasztunk energiát. Ez a fényszennyezés fő ismérve, de a jelenség nagyon összetett és több formáját is megtaláljuk. Szükségünk van a fényre, de amennyire csak lehet, a zavaró fényeket el kell kerülni. A jelenség könnyen tetten érhető az égbolt mesterséges kifényesedésében. A zavaró fény súlyos gondot okoz az élővilágban is: megzavarja az állatok tájékozódását vagy felborítja életritmusukat.

A fényszennyezés-felmérés célja, hogy megismerjük, felmérhessük a jelenlegi helyzetet szerte a földgolyón. E kutatómunkába bárki bekapcsolódhat. A feladat roppant egyszerű: egy csillagtérkép-sorozat segítségével (melynek lapjai különböző fényszennyezettségi értékekre készültek) kell megállapítani a probléma súlyosságát. Az eredményeket egy internetes kérdőív kitöltésével lehet eljuttatni a nemzetközi gyűjtőközpontba.

Az elmúlt évben közel hétezer adat érkezett be a nemzetközi gyűjtőközpontba a világ különböző pontjairól, hazánkból 380. Ezzel a beküldött adatok mennyisége szerint második helyen végzett Magyarország. Mindössze az Egyesült Államok (akik az adatok zömét termelték 4806 megfigyeléssel) előzött meg minket a megfigyelések számában. Felhívásunknak köszönhetően számos adatot kaptunk határainkon túli magyaroktól is.

Az akciónak köszönhetően nem csak számszerű adatokat nyerünk az égbolt állapotáról, hanem - ami még fontosabb - felhívjuk az emberek figyelmét a környezetszennyezés ezen formájára is. A magyar résztvevők számára részletes útmutató az alábbi magyar nyelvű oldalon található:

http://fenyszennyezes.csillagaszat.hu/





  • [Fizinfo] Globe at Night 2009 - kapcsolódj be Te is a fényszennyezés felmérésébe!, Nyerges Gyula, 03/16/2009

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page