Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Kozmofizika 2009 - III-IV. rész - kedd este 19 órától

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Kozmofizika 2009 - III-IV. rész - kedd este 19 órától


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Kozmofizika 2009 - III-IV. rész - kedd este 19 órától
  • Date: Tue, 17 Feb 2009 23:31:24 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>


Megmondták a csillagok - avagy: égből kapott fizika
Dávid Gyula fizikus előadássorozata

Február 18-án (kedden) 19 órató kezdődnek a Polaris Csillagvizsgálóban (1037 Bp., III., Laborc u. 2/C. ill. http://polaris.mcse.hu/nyitva_tartas.html)


Merre van lefelé? - a gravitáció története

Mindennapi tapasztalatunk, hogy a tárgyak lefelé esnek. Newton zsenijére volt szükség ahhoz, hogy e köznapi tapasztalatból az általános tömegvonzás törvényét absztrahálja, és ezzel sikeresen megmagyarázza a Naprendszer szerkezetét, működését. Ugyanez az elmélet azonban súlyos nehézségekkel találja magát szemben a csillagok között, a végtelen Világegyetem leírásakor. Egy újabb szemléleti és tudományos forradalom, az általános relativitáselmélet kellett ahhoz, hogy megszülessen a modern gravitációelmélet, és a Kozmosz erre épülő leírása, az einsteini kozmológia. De még ez sem jelentette a végső szót a kérdésben...


Változó állandók - milliárd éves mérések

Iskolai fizikakönyveink tele vannak természeti állandókkal, a víz fajhőjétől a napállandón át az elektron töltéséig és tömegéig. De vajon mennyire alapvetők ezek az "állandók"? Esetleg visszavezethetők valami még mélyebben, az alapvető természeti törvényekben szereplő konstansokra? Rögzíti-e valami természeti törvény az állandók értékét, vagy ez csak történeti esetlegesség, mint a pók lábainak vagy a ferde torony lépcsőfokainak száma (amely kétségkívül szintén állan...)? És vajon valóban állandók-e ezek az "állandók" - vagy az Univerzum más tájain, más korszakaiban más értékeket vesznek fel? Mit mond erről az elmélet? És mit mondanak a világszerte (sőt Világegyetem-szerte) folyó mérések? Létezik/létezhet-e "az állandók tudománya"?


Az előadás élőben követhető az interneten a Polaris TV adásában:
http://www.polaristv.hu



  • [Fizinfo] Kozmofizika 2009 - III-IV. rész - kedd este 19 órától, Tepliczky István, 02/17/2009

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page