Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Ritka Vénusz-fedés ma koraeste!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Ritka Vénusz-fedés ma koraeste!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Ritka Vénusz-fedés ma koraeste!
  • Date: Mon, 01 Dec 2008 10:53:37 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: Magyar Csillagászati Egyesület


Az év leglátványosabb bolygófedését figyelhetjük meg december 1-jén. A Vénusz-fedést bárki láthatja szabad szemmel, aki velünk tart a Hármashatár-hegy csúcsára, távcsövön át is láthatja a ritka jelenséget. A jelenség egyébként szinte bárhonnan megfigyelhető, ahonnan szabad szemmel látni a Holdat és a Vénuszt.

2008. december 1-jén a 4 napos, 13,6%-os holdsarló elfedi a Vénusz bolygót. A belépéskor a Nap 14,8 fokkal lesz a horizont alatt (napnyugta 15:55-kor), a kilépéskor már 24,7 fokkal. A erőteljes hamuszürke fénnyel megvilágított holdkorong mögé a 16,6" átmérőjű, 69%-os fázisú, -4,1 magnitúdó fényességű Vénusz lép be. Budapestre számolva 17:24:59 KÖZEI-kor, de a nyugati határszélen 5 perccel korábban, keleten viszont öt perccel később kezdődik a jelenség. A belépés a bolygó kiterjedése miatt 58 másodpercig tart, a Vénusz fokozatosan fog eltűnni. A 42,8 fokos elongációban levő Vénusz a belépéskor 9,5 fokkal lesz a horizont felett. Az 53 másodpercig tartó kilépésre picit több mint egy órával később, 18:25:57-kor (Budapestre számolva) kerül sor. Ekkor a két égitest már csak 2,5 fokkal lesz a látóhatár felett. A szép égi pároshoz tisztes távolban (kicsit több mint 2 fokra) csatlakozik a Jupiter bolygó is. Szabad szemmel igazán fenomenális látvány lesz, erre érdemes lesz mindenkinek odafigyelni, a nagyközönséget is bevonni.

Remélhetőleg az időjárás nem hiúsítja meg a megfigyelést, mert ilyen szép Vénusz-fedést csak 2044. április 1-jén lehet látni legközelebb. A legközelebbi látványos bolygófedést pedig 2012. július 15-én figyelhetjük meg, amikor is a Hold elfedi a Jupitert.

Figyelem! A december 1-jei Vénusz-fedés a Polaris Csillagvizsgálóból a hegyek miatt nem látható, a Hármashatár-hegy csúcsán adunk találkozót mindazoknak, akik velünk együtt szeretnék megfigyelni a jelenséget. Találkozunk 17 órakor a hegycsúcson!

További információk hírportálunkon olvashatók:
http://hirek.csillagaszat.hu/aktualis_egi_esemenyek/20081130-venuszfedes-dec-1.html

Magyar Csillagászati Egyseület



  • [Fizinfo] Ritka Vénusz-fedés ma koraeste!, Tepliczky István, 12/01/2008

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page