Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] ELFT elnökségi nyilatkozat

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] ELFT elnökségi nyilatkozat


Chronological Thread 
  • From: Kadar Gyorgy <kadargy AT mfa.kfki.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] ELFT elnökségi nyilatkozat
  • Date: Thu, 10 Apr 2008 15:27:44 +0200
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Tisztelt Kollegák!
Hogy tudjuk miről beszélünk, idemásolom az ELFT Elnökségének Nyilatkozatát, amelyet az OKM-nek továbbítottunk
Üdv: KadarGy

Nyilatkozat

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöksége 2008. április 2-án tartott ülésén örömmel üdvözölte a Magyar Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának 2008. február 22-én elfogadott állásfoglalását a Tudomány- és Technológiapolitika Legsürgetőbb Feladatairól, különösen az állásfoglalás 1. pontját amelyben „A bizottság támogatja azokat a törekvéseket, amelyek a közoktatásban több figyelmet és forrást kívánnak fordítani a természettudományra, a természettudományos oktatás és tehetséggondozás átfogó fejlesztésére. Javasolja megvizsgálni annak lehetőségét, hogy egy természettudományos tárgyból vagy természetismeretből, mint új érettségi vizsgatárgyból legyen kötelező az érettségi vizsga, továbbá, hogy a természettudományok iskolai oktatása részben vagy teljesen integrált módon, természetismeretként történjék”
A Társulat szervezésében a közelmúltban Békéscsabán tartottuk az 51. Országos Középiskolai Fizikatanári Ankét és Eszközbemutatót. Ennek résztvevői az Oktatási és Tudományos Bizottság állásfoglalásáról külön is véleményt alkottak. Az Ankét állásfoglalásának szövegét jelen Nyilatkozatunkhoz mellékletként csatoljuk.
A Társulat mint a magyar fizikusok és fizikatanárok szervezett közössége az ország jövője szempontjából fontosnak tartja a természettudományi ismeretek minél szélesebb körű terjesztését. Ennek egyik igen fontos eszközét látjuk abban, hogy minden középiskolás fiatal legalább egy természettudományi tárgyból tegyen érettségit. Ennek elősegítésére a maga részéről tervbe veszi a fizika tantárgy, illetve a természettudományi ismeretek tantárgyon belül a fizika terület érettségi követelményeinek megvitatására és kidolgozására vállalkozó műhelyek szervezését.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat felajánlja csatlakozását és együttműködését bármilyen egyéb szervezett műhely vagy vitafórum munkájához, amely a hagyományos természettudományi tantárgyak és az új természettudományi ismeretek hatékony oktatásának kérdéseit kívánja a döntés-előkészítés igényével megtárgyalni.

Budapest, 2008. április 2.




Kádár György Sólyom Jenő
a fizikai tudomány doktora az MTA rendes tagja
az ELFT főtitkára az ELFT elnöke





  • [Fizinfo] ELFT elnökségi nyilatkozat, Kadar Gyorgy, 04/10/2008

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page