Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Felhívás az "Egy óra a Földért" akció támogatására

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Felhívás az "Egy óra a Földért" akció támogatására


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Felhívás az "Egy óra a Földért" akció támogatására
  • Date: Tue, 18 Mar 2008 00:36:26 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: Magyar Csillagászati Egyesület


Napjainkban egyre több szó esik a klímaváltozásról, és a szélsőségessé váló időjárás hatásait magunk is érezzük. Arra kérjük, hogy városukkal, településükkel önök is csatlakozzanak egy olyan akcióhoz, amely jól látható módon felhívja a figyelmet a problémára.

2007. március 31-én több mint kétmillió Sidney-i lakos, cég és maga a város is kikapcsolta a nélkülözhető fényeket egy órás időtartamra. Az "Egy óra a Földért" akcióval 5%-al csökkenthető a légkört szennyező anyagok kibocsátása, de a fő cél a figyelemfelkeltés volt. Nagyon hasznos lenne, ha ebben az évben Magyarország több települése, azok intézményei, vállalatai és lakosai is csatlakoznának az immár nemzetközi akcióhoz, és 2008. március 29-én, szombaton este 20 órától kezdve egy órányi időszakra kikapcsolnák a köz-, vagyon-, és a közlekedésbiztonság szempontjából nélkülözhető fényeket. Az élhető Föld fenntartásához szükséges környezettudatos szemlélet kialakításában fontos lehet a sikeres akció. Az akció folyamán, a települések díszvilágításának kikapcsolásával, a városképet romboló, egyéb zavaró fények hatása kontrasztosan kiemelkedik. Ez lehetőséget ad arra, hogy az energiapazarló, sok esetben a megfelelő díszvilágítást elfojtó, elrontó fényszennyezésre is felhívjuk a figyelmet. A csatlakozó települések lakosai megfelelő időjárás esetén ismét felfedezhetik a csillagos égboltot városuk felett.

Szervezeteink szívesén közreműködnek az esemény koordinálásában, azok tanulságainak felfedésében. A Világítástechnikai Társaság szakmai segítséget nyújt az energiahatékony, zavaró fényektől mentes kültéri világítás megvalósításában. A Magyar Csillagászati Egyesület vállalja az akció idején, hogy a lakosok számára - az időjárás függvényében - bemutatásokat szervez. A nemzetközi kampányról további információ található a http://www.earthhour.org/ honlapon.

Kérjük, hogy Önök is csatlakozzanak az akcióhoz, adjunk "Egy órát a Földért"!


Tisztelettel:


Nagy János elnök Kolláth Zoltán elnök
MEE Világítástechnikai Társaság Magyar Csillagászati Egyesület

Elérhetőségek:


vtt AT vilagitashaza.hu,
30/931-1060
kollath AT konkoly.hu,
20/972-1420
www.vilagitashaza.hu www.mcse.hu




  • [Fizinfo] Felhívás az "Egy óra a Földért" akció támogatására, Tepliczky István, 03/18/2008

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page