Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Fontosak-e az Onsager- feltetelek?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Fontosak-e az Onsager- feltetelek?


Chronological Thread 
  • From: KISS Endre <kiss_ee AT eik.bme.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Fontosak-e az Onsager- feltetelek?
  • Date: Wed, 10 Oct 2007 18:36:26 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: "ELFT H&#205;RAD&#211;" <fizinfo.lists.kfki.hu>

Az alabbi temat kivanom a vitaforum ele tarni.

Az elmult 2006-os esztendo decembereben volt a BME TTK-hoz benyujtott PhD dolgozatom nyilvanos vitaja.
Disszertaciom temaja es cime volt:

Irreverzibilis hovezetesi folyamat extremum elv szerinti szubharmonikus megoldasa elliptikus, kvazilinearis, masodrendu parcialis differencialegyenlettel.

A fenti tema a legkisebb energiadisszipacio elvet es a minimalis entropiaprodukcio elvet is magaban foglalta.

1.A vitaforum ele kivanom tarni a disszertacio egy konkret temajat es allitasat annak megvitatasa celjabol. A megvitatando tema: a Prigogine altal kimondott minimalis entropiaprodukcio elve. Ennek ertelmeben a rendszerben lezajlo folyamatok akkor erik el a stacionarius allapotot, amikor az entropiaprodukcio minimalissa valik. Az elv megvalosulasanak Onsager-i feltetelei alapveto es elengedhetetlen fontossaguak. Erre a disszertacio 36. es 37. oldalain kulon is kiter es felsorolja azokat.

2.A nyilvanos vita soran az egyik biralobizottsagi tag azt allitotta, hogy: Onsager e felteteleket csupan egyetlen publikaciojaban emlitette es azok ma mar amugy sem fontosak.

3.A biralo ezen allitasa valoszinuleg erdemben befolyasolhatta a bizottsagi tagokat.

4.A biralobizottsagi tag lektora volt a 2003-ban az Akademiai Kiadonal megjelent "Staisztikus mechanika vegyeszeknek" cimu konyvnek. Szerzok: Baranyai Andras(XI-XIX fejezetek) es Schiller Robert(I-X es XV fejezetek).

A konyv tartalmazza az Onsager-fele felteteleket es azok fontossagat is a 65.oldalon (1), (2) , (3) alatti felsorolasban. A konyv ezen allitasat a konyv lektora (a fenti disszertacio biraloja!!)jovahagyta a konyv lektoralasakor.

5.Az Onsager-fele felteteleket es azok fontossagat szamos hazai es kulfoldi szerzo altal irott szakkonyv hangsulyozza magyar es idegen nyelveken is.

6.Tovabbra is foglalkoztat szakmailag e problema: Az Onsager-fele feltetelek fontossaga hovezetesi folyamat stacionarius allapota minimalis entropiaprodukcioval.

Kerem azok szakmai velemenyet a felvetett kerdessel kapcsolatban, akik ezzel a tematerulettel foglalkoznak vagy hozzaszolni kivannak allasfoglalas celjabol.

A biralonak melyik allitasat kell relevansnak tekinteni szakmai szempontbol? A biralobizottsagit vagy a nevezett konyv lektorit?


Udvozlettel
Budapest,2007,oktober 10. Kiss Endre
tudomanyos kutato



  • [Fizinfo] Fontosak-e az Onsager- feltetelek?, KISS Endre, 10/10/2007

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page