Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Klub radio

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Klub radio


Chronological Thread 
  • From: SIMON Ferenc <simon AT esr1.fkf.bme.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Klub radio
  • Date: Tue, 16 Jan 2007 09:17:34 +0100 (CET)
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: "ELFT H&#205;RAD&#211;" <fizinfo.lists.kfki.hu>

Kedves Kollegak,

a tegnapi Klub Radio "beszeljuk meg" c. musora az energiapolitika tavlati kerdeseivel, olajfuggoseg stb. foglalkozott. A musort rendesen Bolgar Gyorgy vezeti, a tegnapi musorvezeto Vicsek Ferenc (lehet hogy a keresztnev rossz) volt aki Vicsek Tamas professzor rokona. Nagyon tetszett az a frappans es humoros megkozelitese amivel az egyik betelefonalot leszerelte, aki sajat allitasa szerint vizplazmaval hajtott autot epitett meg Romaniaban, magat csak "oreg szekelykent" aposztrofalta. Elhangzott meg hogy a "mikrohullamu suto minden felvett 100 W, 6-7 szeresevel futi a belerakott eteleket". Sajnos pontosan nem tudom idezni, megis nagyon jo benyomast tett ram a szerkeszto megkozelitese: nem volt lenezo a betelefonaloval, nem hangzott el, hogy az energiamegmaradas elve serul, semmi magasan szanto tudomanyos szoveg, semmi fennhejazas. Elhangzott viszont ket gondolat, ami a kivulallokat is meggyozheti arrol, hogy az ehhez hasonlo betelefonalok milyen "tudomanyos/gyakorlati" szintet is kepviselnek:

Az egyik, hogy ha valoban ennyivel tobb energia nyerheto ki a mikrohullamu sutobol, v. a plazmaval hajtott autokbol, akkor a "feltalalo" miert nem alapit ceget, miert nem aknazza ki a talalmanyat (szokasos valasz persze az energialobbi akadekoskodasa). A masik frappans gondolat ami a szerkeszto zarszava volt: (nem pontosan idezek) "ezek szerint megsem kell aggodni a Fold energiakeszletenek szukossege miatt, hiszen tudjuk, hogy az olajtarsasagok olyanok, hogy ahol profitot szimatolnak abba elobb-utobb bele fognak vagni. Ha az olajkeszletek kimerulnek es a plazmaenergiaforrasok tenyleg ennyivel jobbak akkor biztosak lehetunk abban, hogy a nagy multik oda is beteszik a labukat es elobb-utobb ezen lehetosegek is ki lesznek aknazva es semmi okunk aggodni a jovo energiaforrasaiert." Erzesem szerint mindebbol kihallhato volt a tenyleges mondanivalo es senki sem ertette felre.

Meg egyszer mondom a konkret betelefonalas kapcsan az ragadott meg legjobban, ahogyan a musorvezeto kezelte a betelefonalot es az egesz kerdest. Valoszinuleg a nagyerdemu sokkal fogekonyabb egy hetkoznapibb ervelesre, mint az energiamegmaradas elvere. Gratulalok ezuton is a musorvezetonek!

Udvozlettel
Simon Ferenc

--
Dr. Ferenc SIMON

adjunktus (assistant professor)
http://www.ap.univie.ac.at/users/Ferenc.Simon/
INSTITUTE of PHYSICS
Department of Experimental Physics
Budapest University of Technology and Economics
H 1521 Budapest POBox 91 HUNGARY

ph. office: (36-1) 463-3816
ph. lab.: (36-1) 463-3044
fax: (36-1) 463-3819





Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page