Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Jo uzlet a Pluto lefokozasa

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Jo uzlet a Pluto lefokozasa


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Jo uzlet a Pluto lefokozasa
  • Date: Sun, 01 Oct 2006 21:45:44 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: "ELFT H&#205;RAD&#211;" <fizinfo.lists.kfki.hu>

Tisztelt Lista!

Egy elgondolkodtató cikk jelent meg minap egy napilapban. Két linkkel kiegészítve másoltam ide.

Hartlein Károly
Milliókat költenek a tankönyvek újbóli engedélyeztetésére

Jó üzlet az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak (OKM), ha valami apróság változik a tananyagban, ilyenkor ugyanis a kiadóknak több százezer forintért újra kell engedélyeztetni a könyveket. Most a Plútó lefokozása miatt ellenőrzik a földrajz-, a fizika-, a matematikakönyveket és -munkafüzeteket.

Nem véletlenül rettegnek a tankönyvkiadók bármilyen apró, a közéletben bekövetkező változástól. A kiadványok korrigálása – köszönhetően a hatályos oktatási miniszteri rendeletnek – több százezer forintba és több hónap ügyintézésbe kerül. Ma például a Plútó kisbolygóvá való lefokozása miatt kényszerülnek kiadásokra a cégek. A bolygók ügye szerepel a földrajz- és fizikatankönyvekben, matematika- és fizika-feladatgyűjteményekben, munkafüzetekben, függvénytáblázatokban.

Egy oktatási miniszteri rendelet – a helyesírási és nyomdai hibák eseteit kivéve – nemcsak a tankönyvek kijavítását és újranyomtatását írja elő, hanem a korrigált kiadvány újbóli engedélyeztetését is.

Az oktatási tárca háttérintézményeként működő, többek között az érettségi vizsgák levezetéséért felelős Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközpont (OKÉV) ívenként (16 oldal) 20 ezer forintot kér a három példányban benyújtandó korrigált változat átvizsgálásáért, miközben információink szerint ennek csupán mintegy harmadát fizeti ki a jóváhagyást végző szakértőknek. A többi pénzt valószínűleg felemészti a kiterjedt bürokrácia. Úgy tudjuk: a Németh- és az Antall-kormány idején két ember foglalkozott a minisztériumban tankönyvügyekkel, ma pedig csak az OKÉV-ben ( http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1164 ) egy irodavezetőt, két jogászt és hat ügyintézőt alkalmaznak erre a feladatra. Érthetetlen, hogy ennek ellenére miért tart hosszú hónapokig egy-egy kijavított könyv jóváhagyása. Elgondolkodtató az is, hogy egy néhány szavas, általában könyvenként egy-egy oldalt érintő változás miatt miért kell a teljes kötet valamennyi oldalát újból engedélyeztetni több száz ezer forintért.

Az eljárás rendkívüli módon megdrágítja a tankönyveket. – Európában Magyarországon a legdrágább, a leghosszadalmasabb a tankönyv-jóváhagyási rendszer – erősítette meg lapunk információit Karlovitz János, a Tankönyvesek Országos Szövetségének ( http://www.mozaik.info.hu/Tanosz/Main/TANOSZ.HTM ) elnöke. Hozzátette: minden évben többször kérvényezi az oktatási tárcánál, hogy egyszerűsítsék az eljárási rendet, és csökkentsék az emiatt a kiadókra háruló óriási terheket, de évek óta nem történik előrelépés az ügyben. Karlovitz szerint egy átlagos könyv jóváhagyása körülbelül félmillió forintba kerül. Külön eljárást kell lefolytatni akkor is, ha ugyanez a tankönyv megjelenik CD-n, tartós tankönyvként, nemzetiségi nyelveken. A Plútó ügye csupán egy látványos példa, hiszen évről évre újabb és újabb apróbb változások mennek végbe a közéletben, amelyek miatt újra kell írni a könyveket. A matematikakönyvek kiadói rettegve várják az euró bevezetését, mert az öszszes pénzes számítási feladatot át kell majd írniuk, ami ugyan félórás munka, de az eljárás hónapokba telik és sok pénzbe kerül.

a teljes cikk: http://www.mno.hu/print.mno?type=3&id=376484&rvt=37&t=undefined
forrás: Magyar Nemzet - Farkas Melinda



  • [Fizinfo] Jo uzlet a Pluto lefokozasa, Härtlein Károly, 10/01/2006

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page