Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Nemzetközi Üstökös Konferencia Körmenden

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Nemzetközi Üstökös Konferencia Körmenden


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Cc:
  • Subject: [Fizinfo] Nemzetközi Üstökös Konferencia Körmenden
  • Date: Thu, 04 May 2006 00:55:55 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT H&#205;RAD&#211; <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: Magyar Csillagászati Egyesület


Nemzetközi Üstökös Konferencia
Körmend, 2006. május 6-7.


A konferencia helyszíne: Körmend, városközpont, a Polgármesteri Hivatal
nagyterme

Az előadásokat élőben az interneten is közvetítjük a Fiksz Média támogatásával a Magyar Csillagászati Egyesület honlapjáról elérhető linken: http://www.mcse.hu


Az üstökösök a csillagász szakma, az amatőrök és a nagyközönség számára egyaránt igen fontos, ráadásul igen látványos objektumok. Elég, hogyha az utóbbi évtizedek érdekesebb eseményeire emlékeztetünk: 1986-ban, a Halley-üstökös visszatérése hozta lázba a világot - még sláger is született az üstökös tiszteletére. 1996 tavaszán a váratlanul megjelenő Hyakutake, egy évvel később a Hale-Bopp-üstökös vonta magára a figyelmet. Ezekben a napokban, hetekben egy üstökös haldoklásának lehetünk tanúi: a 73P/Schwassmann-Wachmann 3 több darabra szakadva száguld el kozmikus szomszédságunkban, 6-12 millió km-re Földünktől.

Az üstökösök izgalmas világával foglalkozik az a május 6-án kezdődő konferencia, melyet a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány szervez a körmendi Polgármesteri Hivatal nagytermében. A rendezvény célja annak bemutatása, hogy milyen jelentősége van üstökösök és a kisbolygók megfigyelésének a 21. században. A rendezvény előadói neves hazai és külföldi szakemberek, valamint tapasztalt amatőrcsillagászok.

Az előadások május 6-án (szombaton) 09.50-kor kezdődnek. A konferencia hivatalos nyelve angol és magyar. Megnyitóbeszédet mond: Mizser Attila (Magyar Csillagászati Egyesület) és Tuboly Vince (Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány)

A konferencia részletes programja: http://www.observatory.hu

A szombati előadásokra a regisztrációs díj 2000.- forint, mely magában foglalja az aznapi ebéd és az előadások közti büfészolgáltatás költségeit.

Este üstökösészlelési gyakorlatok végzése a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány 50 cm-es RC teleszkópjával (Hegyhátsál).

Vasárnap délelőtt autóbuszos kirándulás keretében meglátogatjuk az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumot (Szombathely) és a Berzsenyi Dániel Főiskola (Szombathely) új csillagvizsgálóját.



A szombati előadások:

--------------------------------------------------------------
Prof. Dr. Rudolf Dvorak (Institut für Astronomie der Universität Wien, Austria): On the Dynamics of Asteroids. A kisbolygók dinamikája.
--------------------------------------------------------------
Sárneczky Krisztián PhD hallgató SZTE (Magyar Csillagászati Egyesület, Budapest): SZTE Asteroid Program - Piszkés-tetői kisbolygók.
--------------------------------------------------------------
Juraj Toth PhD (Comenius University Bratislava, Slovakia): Asteroids, comets and meteors observations from Comenius University Observatory in Modra. Kisbolygók, üstökösök és meteorok megfigyelése a Modrai Obszervatóriumban.
--------------------------------------------------------------
Tóth Imre (MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete, Budapest): Current status of the cometary research and the amateur astronomical observations of the comets. Az üstököskutatás jelenlegi helyzete és az üstökösök amatőrcsillagászati megfigyelése.
--------------------------------------------------------------
Szabó M. Gyula PhD of physics (University of Szeged Department of Experimental Physics & Astronomical Observatory, Szeged): Cometary Archives for Amateurs observed the Deep Impact. A Nagy Becsapódás megfigyelése a CARA észlelőhálózattal.
--------------------------------------------------------------
Horváth Tibor (Scutum Privat Observatory, Hegyhátsál): Comet observations from Hegyhátsál. Hegyhátsáli üstökös észlelések.
--------------------------------------------------------------
Tuboly Vince (Hegyhát Observatory, Hegyhátsál): Mini-Comets Approaching Earth. The fragments of 73P/Schwassmann-Wachmann 3. Üstökösdarabkák közelednek a Föld felé. A 73P/Schwassmann-Wachmann 3 feldarabolódott üstökös részei haladnak el a Föld mellett
--------------------------------------------------------------


Minden érdeklődőt szeretettel várunk. További információ és jelentkezés:

- Tuboly Vince:
tubolyv AT t-online.hu
- +36-309-366-333
- Horváth Tibor:
horvath.tibor AT scutum.hu
- +36-309-376-283





  • [Fizinfo] Nemzetközi Üstökös Konferencia Körmenden, Tepliczky István, 05/04/2006

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page