Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] ORIZZUK MEG EMLEKUKET!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] ORIZZUK MEG EMLEKUKET!


Chronological Thread 
  • From: Radnai Gyula <radnaigyula AT ludens.elte.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Cc:
  • Subject: [Fizinfo] ORIZZUK MEG EMLEKUKET!
  • Date: Tue, 23 Aug 2005 16:15:40 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Az idei augusztusi kituntetettek nevsorat bongeszve csak ket fizikus ill. fizikatanar nevevel is talalkozhatunk: Bay Zoltaneval es Oveges Jozsefevel. Roluk vannak elnevezve nemely kituntetettek iskolai. Sajnos meg Bay Zoltan neve is hibasan szerepel a hivatalos kozlemenyben: Baj Zoltannak irtak. Kinos.
Tul mar a tuzijatekon, de meg benne az itthon hompolygo vizozonben (lenduletben az orszag...) alljunk meg egy pillanatra es emlekezzunk ebben a furcsa augusztusban ket olyan fizikatanarra, akik neve ma meg ismerosen cseng es arcuk is konnyen feldereng az idosebb generacio emlekezeteben. Barataim, beszeljetek roluk a fiatabbaknak!
100 eve, 1905. augusztus 20-án szuletett Kunfalvi Rezso, a Kozepiskolai Matematikai Lapok Fizikai Rovatanak elinditoja, a Nemzetkozi Fizikai Diakolimpia egyik kezdemenyezoje. Nagyon jol ertett a tehetsegek felfedezesehez, kivalasztasahoz, gondozasahoz. Sok mai fizikus koszonheti karrierjenek sikeres indulasat kozvetve vagy kozvetlenul Rezso bacsinak. Halalakor a Fizikai Szemle 1998. juliusi szama emlekezett meg rola, erdemes ujra fellapoznunk.
(<http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz9807/marx.html>)
25 eve, 1980. augusztusban halt meg Baintner Geza. Hosszas, sokaig eredmenytelen probalkozas utan, csak nemreg sikerult kideriteni Mayer Farkas pannonhalmi bences fizikatanar segitsegevel, hogy Geza bacsi hamvai hol nyugszanak. Rola nem emlekezett meg a Fizikai Szemle, pedig evtizedeken at o tartotta a budapesti tudomanyegyetemen az elsoeves, demonstraciokkal gazdagon kisert kiserleti fizika eloadasokat. Azon eloadok koze tartozott, akik meg a gyakorlatvezetok munkajat is figyelemmel kisertek, szivugyuknek tekintettek az eredmenyes tanitast. Legendak ovezik egykori tetteit. Az egyik ilyen legenda szerint egy rosszul sikerult evfolyamzarthelyi utan borsoval teli tallal jelent meg az eloadason es szeles mozdulatokkal szorta a tal tartalmat a falra, hogy bemutassa, mennyit er az o eloadasa.
A nevetes gyogyit.
Orizzuk vigyazva jo tanaraink emleket, szellemet!



  • [Fizinfo] ORIZZUK MEG EMLEKUKET!, Radnai Gyula, 08/23/2005

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page